Сега е сезонът и не бива да го пропускаме: Имамбалдъ по стара турска рецепта - автентичен и неповторим вкус
Автор: Десислава Томева 15:53 / 30.08.2024Коментари ()1562
©
Сега е сезонът на патладжаните, а българинът ги обича и ги хапва под всякаква форма. Решихме да ви споделим автентична рецепта. Имамбалдъ – само по името е ясно, че произходът на ястието е Турция, но няма българска домакиня, която не го приготвя. Съветите са от профисионалния сайт gotvach.bg.

Необходими продукти: 

– патладжани - 7 бр. тънки и дълги

– олио - 150 мл

– лук - 5 бр.

– чесън - 1 глава млечен

– розови домати - 5 бр.

– алепски пипер - 1 ч.л. /pul biber/

– сол - 1/2 ч.л. + 1 ч.л. за оволване на патладжаните

– черен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне

– Патладжаните се измиват много добре и се обелват на зебра.

– Посоляват се и се оставят 30 мин. без да се потапят във вода и без да се разрязват на две половини.

– След 30 мин. солта се изтръсква и патладжаните се измиват.

– Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

– Запържва се 10 мин. в олиото на средна степен на котлона. Не се пържи на висока степен.

– Чесънът се почиства и нарязва на ситно.

– Доматите за ястието се измиват, обелват и нарязват на кръгчета.

– Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

След като лукът се е запържил, се прибавя чесънът, нарязаните домати, алепският пипер, солта, черният пипер и магданозът. Плънката се пържи още 10 мин., след което се сваля от котлона. Патладжаните се слагат в тава и се пекат, без да се добавя вода, 30 мин. на 200 градуса на вентилатор.

След като се изпекат, патладжаните се сцепват по дължина и се пълнят с плънката.Пекат се пълнените патладжани 50 мин. на 200 градуса.

Сервират се охладени на стайна температура и може да се насладите на ястието имамбаялдъ.

Може да поднесете с турски хляб.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Sega-e-sezonut-i-ne-biva-da-go-propuskame-Imambaldu-po-stara-turska-recepta-avtentichen-i-nepovtorim-vkus-2245546
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.