Сега е сезонът и не бива да го пропускаме: Имамбалдъ по стара турска рецепта - автентичен и неповторим вкус | ||||||
| ||||||
Необходими продукти: – патладжани - 7 бр. тънки и дълги – олио - 150 мл – лук - 5 бр. – чесън - 1 глава млечен – розови домати - 5 бр. – алепски пипер - 1 ч.л. /pul biber/ – сол - 1/2 ч.л. + 1 ч.л. за оволване на патладжаните – черен пипер - 1/4 ч.л. Начин на приготвяне – Патладжаните се измиват много добре и се обелват на зебра. – Посоляват се и се оставят 30 мин. без да се потапят във вода и без да се разрязват на две половини. – След 30 мин. солта се изтръсква и патладжаните се измиват. – Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. – Запържва се 10 мин. в олиото на средна степен на котлона. Не се пържи на висока степен. – Чесънът се почиства и нарязва на ситно. – Доматите за ястието се измиват, обелват и нарязват на кръгчета. – Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно. След като лукът се е запържил, се прибавя чесънът, нарязаните домати, алепският пипер, солта, черният пипер и магданозът. Плънката се пържи още 10 мин., след което се сваля от котлона. Патладжаните се слагат в тава и се пекат, без да се добавя вода, 30 мин. на 200 градуса на вентилатор. След като се изпекат, патладжаните се сцепват по дължина и се пълнят с плънката.Пекат се пълнените патладжани 50 мин. на 200 градуса. Сервират се охладени на стайна температура и може да се насладите на ястието имамбаялдъ. Може да поднесете с турски хляб. |