Ето какво ядат японските столетници всеки ден 
Автор: Екип Varna24.bg 22:21 / 04.09.2024Коментари ()1626
©
Японските столетници, които се хранят съзнателно и целенасочено, могат да послужат като доказателство за това, че дълголетието е пряко свързано с храненето. Диетологът Мичико Томиока разкри осемте храни, които винаги държи в кухнята си и яде всеки ден за дълъг и щастлив живот. Експертът споделя, че тези храни са тайната на японското дълголетие.  Списъкът с тях включва матча, ферментирали храни, морски водорасли, соя, тофу, сусам, гъби шийтаке, джинджифил.

Диетоложката споделя, че започва всеки ден с матча. Този чай има много ползи за здравето, тъй като съдържа изобилие от витамин C, витамин B, фибри и протеини, както и противовъзпалителни и противовъзпалителни полифеноли – естествени съединения с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.

Ферментиралите храни са много популярни в Япония: мисо е ферментирала соева паста, която често се използва в супа, натто е ферментирала соя, а нуказуке е ферментирал зеленчук, мариновани в оризови трици. Всеки регион на Япония има уникални видове мисо и кисели краставички, в зависимост от времето, реколтата, културата и начина на живот. Ферментиралите храни, богати на пробиотици, подпомагат храносмилането и усвояването и могат да намалят риска от възпаление. 

Водораслите, известни като кайсо, могат да бъдат намерени в много ястия и закуски в Япония. Може да се каже, че японците ги консумират на всяко хранене. Този ароматен и екологично чист продукт осигурява много ползи за здравето. Има ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, а също така съдържа разнообразие от минерали и витамини, включително йод, желязо, калий, магнезий, витамин В12 и омега-3 мастни киселини, пише actualno.com.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Eto-kakvo-yadatyaponskite-stoletnici-vseki-den-2251584
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.