Специалист: Работодателите почти нямат политики, насочени към хората с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 14:13 / 31.01.2011Коментари ()937
© Impact Press Group
Работодателите почти нямат политики, насочени към хората с увреждания. Това заяви Ваня Стоянова, социален работник от сдружение "Шанс за хора с увреждания" - Варна. Тя посочи, че много трудно на работа се наема човек с увреждания въпреки, че има преференции от Бюрогто по труда и по ОП "Развитие на човешките ресурси" за адаптиране на работното място на човек с увреждане.

"На хората с увреждания се гледа като на инвалиди - не се ползва позитивното у тях. Има много образовани хора, които обаче трудно си намират работа и не се реализират на пазара на труда. Има "дупка" в социалната програма - асистентине за деца и за инвалиди са в много ограничени бройки", посочи Ваня Стоянова. Тя заяви, че сдружението работи с хора с различни увреждания и със съхранен интелект, които имат над 50 % ТЕЛК и които търсят работа. "Не се грижим единствено за хора с ментални изменения, за които има друг вид специелисти. Имаме цетър за равни възможности и за трудова реализация. Който желае да започне собствен бизнес го подпомагаме и консултираме", допълни Стоянова. Броят на инвелидите във Варненско е около 15 000.

"Точно тази група, която се нуждае от социална подкрепа е много определена", подчерта Ваня Стоянова. Тя обясни, че до този момент не се е натъквала на злоупотреби с ТЕЛК, но не изключи възможността да има и такива.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Specialist-Rabotodatelite-pochti-nyamat-politiki-nasocheni-kum-horata-s-uvrezhdaniya-226086
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.