Маестро Камджалов: Академия за човека е за всеки, който иска да се развива
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 16.09.2024Коментари ()901
©
Академия за човека е за всеки, който иска да се развива, за всеки, който има нужда вдъхновение, за всеки, който знае че пътят, животът и щастието могат да бъдат безкрайни през призмата на просветата, на културата. Това каза в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова диригентът маестро Йордан Камджалов.

"Идеята за това, че човекът е една безкрайна ценност идва още от Античността и Ренесанса, и апелът за рехуманизация – връщането на нещо добре забравеното старо, е една голяма гаранция за устойчивост, за бъдеще и за перспектива в това, което правим. Академия за човека е място за намиране на вдъхновение и на смисъл в един свят, който е изхабен от формите,“ каза той.

В новия сезон на интердисциплинарния, просветен център за наука, изкуство, спорт Академия за човека програмата ще бъде по-компактна, като една събота и неделя всеки месец ще бъдат гости истински светила в науката, изкуството и спорта, обясни още маестро Камджалов и допълни, че учебната година започва на 28 септември и все още текат записванията за нея.

"Това, което искаме да постигнем в Академия за човека, е една работа за обществено и индивидуално здраве,“ каза той и добави, че особено значение в Академия на човека се отдава на т.нар. морална интелигентност, поставена в центъра на равностранния триъгълник: Наука-Изкуство-Спорт. "Моралната интелигентност е нещото, което прави голямата разлика между просто медалиста и шампиона и онзи стожер, който остава в историята и помага на другите със своя пример.“  

Някои от менторите, поканени в Академия за човека тази година са: проф. Пламен Кръстев от Харвард, който се занимава с теоретична физика, проф. Румяна Златанова която създава Института по славистика в най-стария немски университет в Хайделберг, великият български треньор Нешка Робева, ултрамаратонецът Краси Георгиев, шахматистката Белослава Кръстева, д-р Неделя Щонова, д-р Людмила Емилова и други. "Това са хора, които по своя начин вдъхновяват и спасяват други хора“.   

По думите му просветата, културата, образованието са същинските гаранти за едно смислено бъдеще на всяка една цивилизация, и според него с развитието и модернизацията на света е изключително важно на държавно равнище, на международно ниво да се създаде огромна протекция на детето, огромна протекция на човека от всички негативи на съвременния свят. "Академия за човека е един наистина хомеопатичен малък опит, но аз пожелавам във всеки град във всички държава да се създадат такива опити, да се  създават едни центрове, където наистина светила в различни области да си поставят за цел реално общественото здраве,“ каза маестро Йордан Камджалов.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Maestro-Kamdzhalov-Akademiya-za-choveka-e-za-vseki-koito-iska-da-se-razviva-2265095
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.