Нови правила за награда "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 08:35 / 18.09.2024Коментари ()443
©
По променени правила ще се определят носителите на награда "Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда "Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка Георгиева, София Колева, Давид Киркоров, Юлиян Губатов и Владислав Бакалов, които са част от състава на ПК "Наука и образование“, за да се осигури по-лесно кандидатстване за приза и по-справедливо оценяване. Целта е да има коректно отчитане на периода, за който се правят номинациите, както и да се даде възможност да се удостояват ученици от несъвместими области. С промените се създават по-ясни критерии за удостояване на образователната институция с най-голям напредък за дадения период, стана ясно на днешното заседание.

Предвижда се награда "Варна“ вече да се присъжда на ученици, учители и колективи от детски градини, обслужващите звена и училищата в общината за периода от 10 април на предходната до 9 април на настоящата година.

През последните години заради силните кандидатури на ученици от коренно различни области се одобряваха по две номинации в категория "Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Затова съветниците предлагат тази категория да стане "Ученик на годината“ в областта на хуманитарните науки и да се създаде нова: "Ученик на годината“ в областта на природо-математическите науки“.

Друго предложение е награда "Варна“ да се присъжда на "Колектив на годината“ в съответната област при постигнат най-голям ръст спрямо предходната година по показатели от националното външно оценяване и/или държавните зрелостни изпити при минимум оценени 30 деца. Предложения за номинации на вече наградени ученици, учители и колективи от предходните пет години няма да се допускат за разглеждане. Досега този срок беше тригодишен.

Всяка образователна институция ще може да кандидатства в повече от една категория в зависимост от степента на съответното образование. Задължително условие е всички награди и постижения да са придобити в едногодишния период на оценка.

За улеснение на вносителите аргументираните предложения за награждаване и съпътстващата документация (награди, грамоти, отличия, препоръки, анкети) ще се правят вече по електронен път до Общински съвет – Варна, като крайният срок ще бъде 10 април, а не както е сега – 15 април.

ПК "Наука и образование“ ще продължи да излъчва по едно предложение във всяко направление, но се дава възможност по изключение да се допуска и второ. Друга промяна е, че изборът вече ще е с тайно гласуване.

Изменения предстоят и в Статута за награда "Варна“ в сферата на науката и висшето образование. Променя се периодът, за който се правят номинациите. Престижното отличие ще се присъжда на преподаватели, учени, научни колективи от висшите училища и научно-изследователските институти за значими постижения в научната и преподавателската им дейност през периода от 30 март на предходната година до 29 март на настоящата година. В сегашния документ срокът е от 24 май на миналата година до 24 май на тази година.

Уточнява се обхватът на направленията, в които ще се присъжда награда "Варна“. В настоящия Статут се посочва, че награда "Варна“ се присъжда в основните научни области – хуманитарни, природни, обществени и технически науки. Промененият текст гласи: "Награда "Варна“ се присъжда в основните научни области, съответстващи на Класификатор на областите на висше образование и професионалните направления.

Досега предложения можеха да се правят както от академичните и научните ръководства на висши училища и научно-изследователски институти, така и от управителните съвети на професионални и граждански сдружения. След промените право да внасят предложения ще имат от академичните и научните ръководства на висши училища и научно-изследователски институти, научно-технически съюзи и Съюзът на учените.

В срок до 10 април експертната комисия ще изготвя писмени предложения до ПК "Наука и образование“, които включват до три номинации, подредени от първо до трето място във всяка научна област. Към момента няма изискване за подредба на предложенията.

За да влязат в сила промените, е необходимо решение на Общинския съвет.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Novi-pravila-za-nagrada-Varna-2267151
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.