Фармацевтите срещу вендинг машините: Изключително опасно е
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 18.09.2024Коментари ()429
© БНР
Фармацевтичният сектор остава твърдо против това вендинг машини да продават лекарства извън територията на аптеките, както предлага партия "Възраждане".

Преди минути приключи пресконференция, на която браншът се обедини безпрецедентно - срещу идеята на "Възраждане“, гласувана на първо четене от депутатите.

Те казват, че тя вместо да реши проблема с недостига на лекарства в малки и труднодостъпни населени места, всъщност тази идея ще го задълбочи.

В момента автомати за лекарства може да има само на територията на аптека, а в тях се продават само лекарства без рецепта, и то не всички, а само такива, включени в конкретен списък, предава bTV.

"Това съвсем не е случайно, защото иначе би било опасно“, казват фармацевтите.

Правилният подход за решаване на проблема според фармацевтичния сектор е да има по-адекватна политика на държавата за субсидия за разкриването на аптеки в малки и труднодостъпни населени места.

Такава субсидия беше въведена през миналата година и тя вече дава резултат, според представената статистика.

Според сектора просто методиката трябва да се подобри.

"Изнасянето въобще на отпускането на лекарства извън територията на аптеката е изключително опасно, защото създава възможност лекарства да се купуват от деца. Кой носи отговорност тогава“, заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

"Абсолютно възможно е пациентите да се сдобиват с лекарства, които са напълно неадекватни за тяхното моментно състояние“, посочи още той.

Идеята автомати да отпускат лекарства извън територията на аптека не се появява за първи път у нас.

През 2020 г. в разследване на bTV Репортерите бе показано как беше направен опит да се заобиколят идеите и да се въведат автомати за лекарства.

Дали този път предложението за поправка в законодателството ще стигне до своя край и ще бъде гласувано окончателно – предстои да видим.

Повечето партии вече имат позиция по темата и тя е, че такива автомати трябва да има. Те обаче трябва да са заредени само с лекарства, които се дават без рецепта.

Комисията по здравеопазване ще изслуша всички засегнати страни, ще бъде създадена и работна група. Тя вероятно ще бъде свикана още утре.

Въпрос беше зададен и към фармацевтите – къде са били, когато малки населени места останаха без фармацевтична грижа и без аптека.



Още по темата: общо новини по темата: 745
19.09.2024 »
18.09.2024 »
18.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
13.09.2024 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Farmacevtite-sreshtu-vending-mashinite-Izklyuchitelno-opasno-e-2267709
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.