Този зеленчук има само 39 калории и е идеален за отслабване
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 18.09.2024Коментари ()561
©
Ако вече сте започнали да добавяте към диетата си здравословни ястия за отслабване, променили сте тренировъчния си режим и сте се отказали от лошите навици, време е да направите следващата стъпка - задължително да включите в ежедневното си хранене един зеленчук, според диетолога Ким Явиц. Специалистът обяснява защо този зеленчук е най-добрият избор за тези, които искат да отслабнат. 

Най-добрият зеленчук за отслабване

"Чушките са вкусни и засищащи, а освен това са с много ниско съдържание на калории, което ги прави идеални за отслабване“, казва д-р Явиц.

"Този зеленчук съдържа само 39 калории на чаша - минимално въздействие върху дневния ви прием на калории. Освен че са с ниско съдържание на калории, чушките съдържат около три грама фибри на чаша и имат високо съдържание на вода. Според едно голямо проучване яденето на храни с високо съдържание на вода и фибри има положителен ефект върху загубата на тегло", добавя експертът. 

Друга сила на чушките е високото им съдържание на витамин С. Една чаша червени чушки съдържа приблизително 190 милиграма витамин С - повече от два пъти препоръчителния дневен прием за възрастен. Малко проучване установи, че хората с достатъчно витамин С изгарят 25% повече мазнини по време на тренировка в сравнение с тези с дефицит, обяснява д-р Явиц. 

Ако искате да ядете повече чушки, има много начини да ги включите в ежедневното си меню. Д-р Явиц препоръчва да добавите нарязани чушки заедно с лук към бъркани яйца за закуска, да похапвате чушки с хумус между храненията или да добавите печени чушки към салата на обяд. 

"Любимата ми рецепта за вечеря са пълнени чушки: пълня ги със смес от подправено постно телешко месо, лук, чесън, домати и малко сирене, след което пека до омекване“, споделя специалистът.

Важен ли е цветът на чушката?

"Жълтите, оранжевите и червените чушки идват от същото растение като зелените чушки, просто са по-узрели“, отбелязва диетологът.

Тя подчертава, че независимо от цвета, всички видове чушки имат еднаква калоричност и макроелементен състав, пише actualno.com.

"Цветовете обаче имат значение по отношение на хранителните вещества. Например, оранжевите чушки съдържат антиоксиданта лутеин, който помага за намаляване на възпалението. А червените чушки са богат източник на бета-каротин, който подпомага здравето на очите. Затова трябва да редувате различни цветове, за да получите максимална полза“, заключава д-р Явиц.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tozi-zelenchuk-ima-samo-39-kalorii-i-e-idealen-za-otslabvane-2267855
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.