Потвърдиха ареста на разследван за участие в престъпна група, източвала банкови сметки
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 03.02.2011Коментари ()780
© Varna24.bg
Огнян Тол., обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР във Варна за участие в престъпна група, изготвяла и използвала неистински кредитни и разплащателни карти, ще продължи да пребивава в ареста. Днес Варненският окръжен съд остави без уважение молбата на защитата му за изменение в по-лека на процесуалната мярка за принуда.

Пресслужбата на съда припомня, че варненецът е в ареста от средата на м. Април миналата година, когато след масирана полицейска акция във Варна, в Търговище, в Русе и в Сливен бяха задържани 6 лица. Органите на реда иззеха скимиращи устройства, пластики, компютърни конфигурации и поискаха различни мерки за неотклонение на разследваните лица. Така в ареста освен Огнян беше задържан и Крум Кр. от Търговище. Според разследващите двамата мъже имали съществена роля в престъпната организация. Друг мъж от Търговище - Павлин Ат. и варненецът Борис П. , обвиняеми по същото дознание от самото начало са под домашен арест.

Днес съдът не откри нови обстоятелства или доказателства, които да го мотивират да измени в по-лека мярката за неотклонение на Огнян. Безспорно се потвърждава наличието на обосновано предположение, че 40 годишният мъж е съпричастен към дейността на престъпната организация и за това има събрани многобройни гласни свидетелства, писмени и други доказателства. Престъплението срещу банковата система е тежко по смисъла на закона, който предвижда за него "лишаване от свобода". Изключително високата степен на обществена опасност на деянията, извършвани в престъпно сдружаване са друг аргумент на съда, който води до извода, че ако е с по-лека мярка мъжът може да извърши друга престъпление или да се укрие от наказателно преследване.
Съдът прие епикриза, която установява състоянието на обвиняемия след втората операция, която му е била направена, откак е в ареста. Никъде в документацията не е посочено, че състоянието на Огнян Тол. не позволява той да провежда рехабилитация в условията на следствения арест. Съдът указа на прокуратурата да наблюдава здравния статус на обвиняемия и ако настъпят усложнения да се предприемат адекватни действия.

Определението на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Potvurdiha-aresta-na-razsledvan-za-uchastie-v-prestupna-grupa-iztochvala-bankovi-smetki-226919
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.