Общината с добра новина за някои варненци
©
Еднократни социални помощи ще получат 31 варненци. Сумите са в размер между 250 и 1000 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Общата финансова рамка е 16 350 лева. Една молба беше отхвърлена, тъй като не са представени документи за доказване на социалния статус, стана ясно от заседание на Постоянното комисия "Соцални дейности и жилищна политика“ към Общинския съвет на морския град.

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Предвидено е също да се създаде  център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана още ясно от заседанието на ПК "Социални дейности и жилищна политика“, на което единодушно беше дадена зелена светлина за кандидатстване.

Центровете ще бъдат изградени по мярката "Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Процедурата е стъпка към изпълнението на реформата в системата на социалните услуги, чиято основна цел е деинституционализацията на грижата за хората с увреждания и закриването на 60% от съществуващите специализирани институции за тях до края на 2027 г.

Предвижда се новите социални услуги да бъдат изградени върху общински имот с площ от почти 6,7 дка в ж. к. "Възраждане“, IV микрорайон. Определеният бюджет за Варна е на обща стойност малко над 3,87 млн. лева. Със средствата ще се извършват дейности по строителство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане и организация и управление на проектите.

Община Варна се задължава създадените по процедурата социални услуги да бъдат поддържани минимум 5 години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и одобрение на искането за окончателно плащане от страна на Структурата за наблюдение и докладване. Също така общинската администрация гарантира, че предназначението на сградите, обект на интервенция по инвестицията, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години.

Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2024 г., а за изпълнение – 30 юни 2026 г. След одобрение на проектното предложение Община Варна ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране за съответната година преди възстановяването на сумите от програмата.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-s-dobra-novina-za-nyakoi-varnenci-2269598
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.