Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция | ||||||
| ||||||
Според статия на Harvard Health Publishing най-добрите храни за мозъка са тези, които защитават сърцето и кръвоносните съдове, включително: Орехи За никой не е тайна, че ядките са отличен източник на протеини и здравословни мазнини, а един по-специален вид ядки също може да подобри паметта. Проучване от UCLA свързва по-високата консумация на орехи с подобрени резултати от когнитивните тестове. Орехите са с високо съдържание на вид омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина (ALA). Диетите, богати на ALA и други омега-3 мастни киселини, са свързани с по-ниско кръвно налягане и по-чисти артерии. Това е добре както за сърцето, така и за мозъка. Листни зеленчуци Зеле, спанак, къдраво зеле, броколи и т.н. са богати на полезни за мозъка хранителни вещества като витамин К, лутеин, фолат или още фолиева киселина и бета каротин. Изследванията показват, че тези растителни храни могат да помогнат за забавяне на когнитивните нарушения. Мазни видове риба Мазната риба е изобилен източник на омега-3 мастни киселини и здравословни ненаситени мазнини, които са свързани с по-ниски кръвни нива на бета-амилоид. Това е протеинът, който образува увреждащи бучки в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер. Препоръчително е да ядем риба поне два пъти седмично, но изберете сортове с ниско съдържание на живак, като сьомга, треска, консервирана риба тон и минтай. Ако не сте фен на рибата, попитайте Вашия лекар за приема на добавка с омега-3 или изберете земни източници на омега-3 като ленено семе, авокадо и орехи. Горски плодове Горските плодове също помагат за подобряване на паметта. Проучване, направено от изследователи от болницата Brigham and Women's в Харвард, установи, че жените, които консумират две или повече порции ягоди и боровинки всяка седмица, забавят влошаването на паметта с до две години и половина. Чай и кафе Сутрешната чаша кафе или чай може да предложи повече от просто краткотрайно повишаване на концентрацията. В проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, участниците с по-висока консумация на кофеин са постигнали по-добри резултати при тестове за умствена функция. Кофеинът може също да помогне за укрепване на нови спомени, според други изследвания. |