Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-старите, търгувани валути
©
Валутният пазар или форекс (FX) е глобален пазар, където се търгуват валути между държавите. Форекс е най-големият и ликвиден пазар в света, с над 6,6 трилиона долара, търгувани всеки ден. Някои от най-търгуваните валути са щатският долар, еврото, японската йена, австралийският долар и швейцарският франк.

Но някои търгуваните валути съществуват от векове, пише money.bg. Ще разгледаме 10-те най-стари валути, които все още се търгуват днес, според различни онлайн източници.

Британският паунд: на повече от 1200 години

Британският паунд, известен още като паунд стерлинг, е най-старата валута, която все още се използва. Той датира от около 775 г. сл. н. е., по време на англосаксонския период, когато за първи път са сечени сребърни пенита в днешна Англия.

Британската лира става официалната валута на Англия през 12 век при крал Хенри II, като една лира първоначално представлява една лира сребро.

След британската лира, най-старите валути, които се използват и днес, са сръбският динар и руската рубла. И двете се използват първи път през 13 век.

Доста по късно е официално приет щатският долар, най-търгуваната валута в света (през 1785 г.).

За сравнение българският лев започва да се употребява през 19 век. Първата българска банкнота е от 1 август 1885 г. Това се потвърждава и от серийния номер на банкнотата - №000001, както се вижда на снимката.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nashiyat-lev-sushtestvuva-oshte-ot-19-vek-i-do-dnes-e-edna-ot-nai-starite-turguvani-valuti-2273060
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.