Скритите опасности, които асистиращите системи крият
©
С времето асистиращите системи в автомобилите се развиха значително и днес са много по-прецизни и разнообразни. Но все по-добрите технологии носят и рискове.

Това показва и проучване на американския Застрахователен институт по магистрална безопасност (IIHS), който е направил тестове с 43-ма доброволци. Те са се съгласили да бъдат наблюдавани в продължение на четири седмици докато използват автомобилите си, съобщава InsideEVs, цитирани от carmarket.bg.

Доброволците са разделени на две групи. 29 от тях са използвали Volvo S90 от 2017 г. с Pilot Assist. Други 14 са използвали Tesla Model 3 от 2020 г. с Tesla Autopilot. Нито един от доброволците не е имал кола с подобни системи и не е използвал такива технологии досега.

Анализът показва още, че колкото повече хората използват подобни системи, се увеличава честотата и продължителността на разсейването. Много от шофьорите дори с времето научават кога системата ще издаде предупреждение и предприемат минимални действия, за да предотвратят прекомерни сигнали и ограничения.

"Резултатите ни показва как хората се учат. Ако ги обучим да мислят, че да внимават означава да докосват волана о време на време, те ще правят точно това. И в двата теста шофьорите адаптираха поведението си, за да могат да вършат повече разсейващи ги дейности. Това демонстрира, че частичните автономни системи се нуждаят от повече защити, за да не се злоупотребява“ ,казва президентът на IIHS Дейвид Харкли.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Skritite-opasnosti-koito-asistirashtite-sistemi-kriyat-2273117
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.