Започва ремонта на емблематична сграда във Варна
©
Община Варна обяви във вторник обществената поръчка за основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и достъпна среда на сградата на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в район "Одесос“ във Варна. Ремонтът се финансира по Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), по процедура "Модернизация на образователната среда“, с прогнозна стойност 5,3 млн. лв. без ДДС.

Строително-монтажните дейности включват топлоизолация на стени и покрив, нови дограми, ремонт на покрива на основната сграда, преустройство на тоалетните, изграждане на вътрешен асансьор, ремонт на стълбища и всички помещения в основната сграда, подмяна на котелна, електрическа, осветителна и отоплителна инсталации. Ще се изградят и фотоволтаична система за собствено потребление, както и евакуационно стълбище. След ремонта училището ще има и напълно почистена каменна облицовка на фасадата, а помещенията ще отговарят на изискванията за СТЕМ-среда. Ще се възстановят и конструктивните елементи с установени повреди. Ремонтът следва да е приключил до първото тримесечие на 2026 г. До 21 октомври 2024 г. се получават офертите от кандидатите за строителните дейности.

Учениците продължават да учат в училището в обичайния режим до края на първия учебен срок. Графикът за преместването в приемащите училища от втория учебен срок се координира от Дирекция "Образование и младежки дейности“ (ОМД) и се съобразява максимално с удобствата за децата и родителите, както и с преместването на общо три училища, по линия на ремонтите по НПВУ.

Процесът от месеци е в координация с ръководството на училището, което вече информира настоятелството и родителите по логистичните въпроси. Кметът Благомир Коцев разпореди на заместник-кмета по образование Павел Попов и дирекция ОМД да проведат информационни срещи с настоятелството, учителите и родителите.

След ремонтите Варна ще има значително обновена и модернизирана училищна инфраструктура. Продължават и предварителните дейности по реконструкцията на бившето Руско консулство в детска градина.

Вижте ТУК историята на училище "Св. св. Кирил и Методий".


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zapochva-remonta-na-emblematichna-sgrada-vuv-Varna-2275730
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.