115 години от учредяването на тракийско дружество "Странджа" ще отбележат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 07.02.2011Коментари ()1106
115-та годишнина от учредяването на тракийско дружество "Странджа" ще бъде отбелязана на 12 май във Варна. Това съобщи Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество - Варна. Ден по-рано от 15.00 часа отново във Варна ще се проведе отчетно - изборно събрание на Върховния комитет на Съюза на Тракийските дружества в България, на което се очаква да бъде избрано и ново ръководство.

Румяна Вълчева припомни, че на днешния ден /по стар стил/ се отбелязват 111 години от смъртта на Капитан Петко войвода. Животът на войводата е свързан с Варна. Исторически факт е, че през 1879 година Капитан Петко войвода заминава заедно с генерал Скобелев за Русия. Там е приет от руския император, присвоено му е звание капитан. Награден е с орден и имение в Киевска Губерня, допълни Василева. Войводата живее някъде около 10 месеца в това имение, но тъй като не може да е далеч от България и от родния си край, през 1880 година с параход от Одеса тръгва към България. Слиза в Бургас, но под натиска на турските власти му е забранено да отиде в родното си място Доган Хисар в Беломорска Тракия и е върнат във Варна. По тази причина през 1880 година Капитан Петко войвода се заселва във Варна и последните 20 години от живота му са свързани с Варна и с тракийската организация. Румяна Василева припомни, че Петко войвода, заедно с други тракийци бежанци, е учредител на първото бежанско дружество Странджа, което е начало на тракийската организация в България.

"Именно по негова инициатива на 12 май през 1896 година в училище "Методи" около 100 души се събират и учредяват дружество Странджа", каза Василева и допълни, че Петко войвода е бил подпредседател на дружеството до смъртта си през 1900 -та година.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/115-godini-ot-uchredyavaneto-na-trakiisko-druzhestvo-Strandzha-shte-otbelezhat-vuv-Varna-227880
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.