Не е охладнял меракът на българина сам да си прави ракия: Какви са тънкостите на хубавата домашна алкохолна напитка? | ||||||
| ||||||
За направата на хубава ракия са важни плодовете. На пазара в Мездра има всичко. Повехналите сливи, праскови, круши и ябълки вървят по 50 стотинки килото за ракия. И понеже е пазар, покрай ракията се оценява и жената - коя е по-добра. "Засега е още жената, когато съм пийнал повече ракия, си я одеквам така, но иначе си ми е добричка“, казва Ивайло Даков пред bTV. В прочутата казанджийница на бай Сандо във врачанския квартал Бистрец, докато ракията се точи от казана, разговорът се усуква около жената. Ивайло Симеонов издига в култ тъщата, защото от нея е суровината. "От крушите на тъщата става най-добра ракия, вкусна ракия от тъщата със сладки круши. Тръгва 60 и няколко градуса и трябва да се спре, не трябва да ловим паток“, разказва Ивайло Симеонов, който не близва алкохол от години, но обича да има – за приятели. В този казан всеки сам си е майстор на ракията, от основно значение е суровината, дали и как е превряла с добавените към плодовете вода и захар, важен е и огънят – на дърва, които всеки сам си подсигурява. |