Йотова: Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие
©
Българският и китайският народ продължават уверено да пишат историята на своето дългогодишно приятелство. Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие, уважение, желание за опознаване, диалог и партньорство. Още по-ценна е тази рецепта в днешния все по-разделен и конфликтен свят. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави присъстващите на тържествения прием, организиран от посолството на Китайската народна република в София по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си Йотова изтъкна активните двустранни отношения в редица области, като посочи значителния ръст на търговския стокообмен през последните години. "Китай е стратегически партньор на България. Това е ясно заявено в ключовата декларация, която през 2019 г. приеха президентите Румен Радев и Си Дзинпин", заяви вицепрезидентът. Като пример за активното двустранно сътрудничество тя посочи организирания наскоро и открит от българския държавен глава в София голям търговски форум на водещи китайски компании, лидери в областта на технологиите, иновациите, дигитализацията, банковото дело, логистиката, транспорта и енергетиката. Илияна Йотова припомни и българската амбиция, изразена от президента Радев пред президента Си Дзинпин за откриването на клон на китайска банка, както и директна авиолиния София-Пекин.

Вицепрезидентът подчерта и възможностите за повече съвместни проекти в рамките на инициативата "Един пояс – един път", както и във формата "14+1". "Стратегическото географско положение на българската държава ѝ отрежда ролята на мост между Европа и Азия. България може да бъде посредник в задълбочаването на отношенията между страните от Централна и Източна Европа и Китай", заяви Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна активните контакти и в областта на културата чрез дейността на Института "Конфуций" и Китайският културен център. "Да продължаваме да насърчаваме развитието на културните връзки между българския и китайския народ с изключителните постижения на многовековните ни история, култура и традиции. По-често да препрочитаме уроците на миналото и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации", заяви Илияна Йотова. Тя изтъкна и важната роля за двустранните отношения на Българската редакция към Китайската медийна група, която чества своята 50-годишнина


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Iotova-Receptata-za-ustoichivite-bulgaro-kitaiski-otnosheniya-e-vzaimno-doverie-2279218
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.