Масово: Работодатели връчват заповеди за уволнение чрез съдебни изпълнители
©
Все по-често работодатели връчват чрез съдебни изпълнители заповеди по Кодекс на труда - става дума за документи за уволнение или нещо друго. От друга страна икономическите отношения между България и Гърция са изключително развити. Много гръцки граждани, които са осъдени от гръцки съдилища за парични задължения, пребиват у нас. Това каза председателят на Българската камара на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев на двудневен форум в Гърция, на който представители на българската Камара на частните съдебни изпълнителите и на Гръцката федерация на съдебните изпълнители дебатират по трудностите около трансгранично изпълнение на съдебни актове.  

С измененията в ГПК от тази година относно връчванията, българските съдебни изпълнители могат да се обръщат директно към гръцките си колеги за връчване на призовки по изпълнителни дела до длъжници, пребиваващи в Гърция. Могат също така да им възложат и връчвания на извънсъдебни документи като покани за плащания, предсрочна изискуемост и всякакви други от гражданския оборот, каза Дичев, предаде dariknews.bg.

Гръцките съдебни изпълнители могат да възлагат на българските връчвания както на извънсъдебни, частни документи, така и на призовки по изпълнителни производства, които обаче следва да се адресират до компетентния районен съд по адрес на длъжника, като поискат връчването да се извърши чрез ЧСИ.

Заместник-председателят на Европейския съюз на съдебните изпълнители Илияс Ципос посочи, че в Гърция съдебните изпълнители имат доста повече права. Затова са готови да съдействат пред властите у нас в посока разширяване на правомощията на съдебното изпълнение у нас. 

Много е важно да има платформа за трансгранични вземания, за да може да има достъп до имущественото на длъжника, каза още той.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Masovo-Rabotodateli-vruchvat-zapovedi-za-uvolnenie-chrez-sudebni-izpulniteli-2279436
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.