Милен Керемедчиев категоричен: Израел показа какви ще са военните действия на бъдещето
©
Израел обяви вчера, че е нанесъл удари срещу хутите в Йемен. Израелските отбранителни сили са атакували електроцентрали и морско пристанище. Информацията за хода на военните действия идва след потвърждението, че лидерът на "Хизбула“ заедно с лидери на терористичната организация са били ликвидирани.

"Хизбула“ е обезглавена след убийството на Хасан Насрала. Израел показа какви ще са военните действия на бъдещето. Остарелите армии с пейджъри и стари ракети вече нямат бъдеще. А червената линия беше прекрачена с изстрелване от "Хизбула“ на балистична ракета към Израел“, коментира в ефира на bTV Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"Хизбула“ и Израел си разменят огън през границата от началото на войната в Газа, която бе предизвикана от нападението на бойци на "Хамас“ на 7 октомври.

През това време йеменските хути започнаха да извършват спорадични нападения срещу Израел и да пречат на корабоплаването в Червено море.

Преди две седмици Израел засили атаките си срещу "Хизбула“ и обяви, че прави това с цел да направи северните райони на страната безопасни за жителите, за да се върнат те по домовете си. Сега министърът на отбраната на Израел обмисля разширяване на офанзивата.

Смъртта на Насрала нанесе особено сериозен удар на групировката, която той ръководеше в продължение на 32 години и беше последвана от нов ракетен обстрел на "Хизбула“ по Израел, а Иран заяви, че смъртта му ще бъде отмъстена.

Според Керемедчиев няма да мине без сухопътна операция от страна на Израел, защото за "Хизбула“ не е настъпил краят.

"Въпреки смъртта на лидера на групировката и неговото влияние в нея. Той беше следван и поставян на пиедестал до мистицизъм. Сега го няма и "Хизбула“ е обезкървена, но в нея има 200 000 последователи. Тя има влияние от детската градина до политическите процеси в Ливан. Затова по-скоро може да последва една партизанска война, в която цел да са израелски обекти по света, дори в Европа. Може да има отмъщение“, каза още бившият зам.-министър на външните работи.

Според него Иран не иска да се въвлича засега в тази война и едва ли ще последва сериозен отговор, въпреки че връзките с Ливан са ясни. Иран снабдява Бейрут с оръжия, добави Керемедчиев.

САЩ също не искат да се въвличат в конфликта. Оттам призоваха за дипломатическо решение, но също така разрешиха на военните си да се укрепят в региона на фона на нарастващото напрежение.



Още по темата: общо новини по темата: 101
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Milen-Keremedchiev-kategorichen-Izrael-pokaza-kakvi-shte-sa-voennite-deistviya-na-budeshteto-2280572
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.