Ще остане ли ставката от 9% за ресторантите, ски съоръженията и фитнес центровете?
©
илюстративна снимка
Министерство на туризма изразява пълна подкрепа за запазването на намалената ДДС ставка от 9% за заведенията, ски и спортните съоръжения в ски курортите в бюджета на страната за 2025 г. и Закона за ДДС. Това се казва в позиция на ведомството, която беше изпратена до TravelNews.

"Тази мярка трябва да стане постоянна, за да се гарантира правилното планиране в туристическия сектор и да се осигурят условия за устойчиво развитие на туризма в България“, посочват от Министерството на туризма. В момента намаленият ДДС за заведенията, ски съоръженията и фитнес центровете е гласуван от Народното събрание до края на тази година, като от догодина трябва да се върне на 20%.

Според служебния министър на туризма Евтим Милошев, 9% ДДС е ключов инструмент за създаване на благоприятна бизнес среда и запазване на конкурентоспособността на българския туристически продукт. Освен това, тази мярка ще подпомогне ресторантьорството и туризма в условията на нарастваща инфлация и ще създаде по-добро съотношение между качество и цена, което е от съществено значение за запазването на добрия имидж на страната като туристическа дестинация.

В предложението на Министерството на финансите за бюджета за 2025 г. няма удължаване на ДДС от 9% за ресторантите, ски съоръженията и фитнес центровете, обясниха пред медията от браншовите организации в туризма.

“Финансовото министерство действа подмолно и не предлага нищо, свързано с намален ДДС за ресторантьорския бранш в бюджета. Правят го с надеждата, че ние не четем, че не сме информирани и, че не знаем това какво значи. Това, че те не са го написали в бюджета, че отказват 9% ДДС, а не пишат нищо значи, че когато стане 1 януари 2025 г. мярката изтича и тъй като не е описана никъде, тя няма да бъде удължена“, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Организациите в бранша вече водят разговори с политическите партии това да не се допусне.



Още по темата: общо новини по темата: 11
01.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
27.09.2024 »
27.09.2024 »
25.09.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Shte-ostane-li-stavkata-ot-9-za-restorantite-ski-suoruzheniyata-i-fitnes-centrovete-2282502
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.