Млади варненци учиха тънкостите на траш арта
©
Как се изработва траш арт, учиха млади хора във Варна. Занатията – и лекционни, и под формата на уъркшоп, бяха водени от утвърдени творци от морския град – носителя на награда "Варна“ – Николай Русев, и художниците Пламен Митев и Димитър Русев. В семинарите участие взеха ученици от училища в морския град. Те се проведоха в изпълнението на дейностите по проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“, който ще се реализира от сдружение "Младежки информационен доброволчески център“, и е финансиран по фонд "Култура“, Община Варна 2024.

Траш арт е името, дадено на изкуството, което включва стари боклуци, повредени или използвани вещи. Целта е, че те могат да се превърнат в нещо ново и красиво. Траш артът е самобитно изкуство, на голям тласък в съвременния живот му е дадено през 1918 г., когато германецът Курт Швитерс от Хановер започва експерименти в областта на абстрактното изкуство, като залепва опаковки от цигари, парчета билети и други парчета хартия с текст върху повърхността на своите произведения, заменяйки обикновените бои.

Задачите, които проекта "Да отворим вратата на бъдещето!", има за цел да реши, са: формиране на творчески идеи и потенциал чрез изразните средства на траш арта, стимулиране на избрания контингент от информация и практически методи, разработване на концепция за подпомагане на млади творци за създаване на самостоятелни проекти. Проектът е финансиран по фонд "Култура“, Община Варна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Mladi-varnenci-uchiha-tunkostite-na-trash-arta-2284906
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.