Нелогичните навици: В топлите страни борят жегата с горещи напитки, в Сибир сладоледът е на особена почит | ||||||
| ||||||
Консумацията на топли напитки, като чай или кафе, в горещо време се основава на физиологични процеси, свързани с терморегулацията. Въпреки че пиенето на топла напитка първоначално повишава телесната температура, това всъщност стимулира потоотделянето, което е ключов механизъм за охлаждане на тялото. Когато потта се изпарява, тялото освобождава топлина и това води до усещане за охлаждане. Проучвания доказват, че този ефект на повишено изпотяване компенсира първоначалното затопляне, причинено от топлата напитка. В горещите страни, където влажността на въздуха е по-ниска и потта по-лесно се изпарява, този метод е особено ефективен. Така жителите на пустинни и тропически региони могат да охладят тялото си, като консумират топли напитки, които предизвикват по-голямо потоотделяне. От друга страна, в студени региони като Сибир е нормално хората да консумират студени храни, включително сладолед, дори при отрицателни температури. Това изглежда нелогично, но в студена среда тялото вече е адаптирано към ниските температури. Консумацията на студена храна не води до същите резки колебания на телесната температура, както би се случило в жегата, и не причинява значителен дискомфорт. Сладоледът дори може да осигури приятно усещане за контраст с външната студенина и да допринесе за общото усещане за комфорт. Бирата и заблудата за освежаване Сред разпространените митове е и този за бирата като средство за разхлаждане през летните горещини. Мнозина посягат към студената бира в търсене на облекчение от жегата, но всъщност алкохолът има дехидратиращ ефект. Когато консумираме бира, алкохолът стимулира отделянето на вода от тялото, което увеличава нуждата от хидратация и може да доведе до допълнително изпотяване. Освен това, загубата на течности чрез уриниране и изпотяване може да направи тялото по-податливо на топлинен стрес, пише RTE. |