Знаете ли към кого да се обърнете при проблеми на работното място?
©
Често се сблъскваме с проблеми на работното място, но не знаем към кого да се обърнем, за да бъдат правата ни защитени. 

Неподходящите условия на труд – прекалено висока или ниска температура в помещението, липсата на санитарен възел или отсъствието на работно облекло /ако работата го изисква/ са част от проблемите на служителите.

Раздаването на част от заплатата в плик, неплащането на възнаграждения или липсата на трудов договор са други проблеми, с които някои от работниците се сблъскват. Същото се отнася и до съкращения в предприятието или фирмата без извършена процедура по подбор. 

Хубаво е да знаете, че Законът пази бременните жени, майките с малки деца и хората с определен вид здравни диагнози, но при изрично поискано разрешение от ГИТ, са възможни и уволнения при такива работници.

В тези и други подобни ситуации, Blagoevgrad24.bg ви съветва да се обърнете към ГИТ.

Главната инспекция по труда осъществява своята дейност самостоятелно или във взаимодействие с други органи на държавната администрация. При осъществяване на своята дейност може да си сътрудничи с организациите на работниците и служителите и на работодателите, както и с други неправителствени организации.

За какво отговаря ГИТ:

– контролира спазването на трудовото законодателство;

– упражнява специализирания контрол по спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, Закона за насърчаване на заетостта, на законодателството, свързано с изпълнението на държавната служба, и правата и задълженията на страните по служебното правоотношение и на други нормативни актове, когато това е възложено със закон;

– дава сведения и технически съвети на работодателите и на работниците и служителите за най-ефективните методи за спазване на трудовото законодателство и по прилагането на Закона за насърчаване на заетостта;

– уведомява компетентните органи за установени непълноти и недостатъци в действащото трудово законодателство.

Ето как можете да подадете своя сигнал към Главна инспекция по труда. Вижте тук.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Znaete-li-kum-kogo-da-se-oburnete-pri-problemi-na-rabotnoto-myasto-2292069
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.