Наричат я Кейт Мидълтън на Хималаите. На 21 става най-младата кралица в света
Тя е наричана кралицата на драконите, а заради своята изтънченост често й казват Кейт Мидълтън на Хималаите. Джецун Пема се превръща в най-младата кралица в света, след като на 21-годишна възраст се омъжва за краля на Бутан Джигме Хесар Намгиал Вангчук. Двамата са определяни за една от най-фотогеничните, елегантни и с прогресивни социални възгледи кралски двойки в света.

КОЯ Е ДЖЕЦУН ПЕМА

Макар във вените й да не тече синя кръв, семейството на Джецун Пема е сред уважаваните аристократични фамилии в Бутан. Баща ѝ Дхондуп Гялтшен е внук на двама губернатори на Трашиганг, а майка ѝ Аум Сонам Чоки произхожда от една от най-старите благороднически фамилии в страната. Родена на 4 юни 1990 г., тя е второто от общо пет деца в семейството, а по-голямата й сестра Аши също е омъжена в кралското семейство за един от братята на краля - принц Гялтшаб Джигме Дорджи Вангчук. 

Кралица Пема учи в Бутан, след което завършва средното си образование в Индия. Дипломира се в Лондон със специалност международни отношения. Владее три езика – родния си дзонгка, хинди и английски. Докато учи в Обединеното кралство, е била чест посетител на художествените музеи в Лондон, проявявайки голям интерес към модерното и ренесансовото изкуства. Голям любител е на баскетбола, а като ученичка е била капитан на училищния отбор.

ИСТОРИЯ КАТО В ПРИКАЗКИТЕ

Бъдещите крал и кралица на Бутан се запознават, когато тя е на 7, а той - на 17 по време на семеен пикник. Докато двамата си играли и се забавлявали по детски, той й обещал на шега, че един ден ще се ожени за нея. Малко повече от десетилетие след запознанството им, двамата наистина се вричат един на друг и приказката се сбъдва.

БРАКЪТ

През октомври 2011 г. Джецун Пема се омъжва за крал Джигме Кхесар Намгиел Вангчук, превръщайки се в най-младата кралица консорт в света. Сватбената церемония включва бракосъчетание и коронация и се състои в будисткия манастир Пунакха Дзонг. Джецун Пема облича традиционна за Бутан женска рокля, наречена кира, изработена изцяло от коприна.

По време на сватбата крал Джигме Кхесар Намгиел Вангчук е на 31 години, а кралица Пема - на 21 години. Той обявява решението си да се ожени преди откриването на парламента и смята бъдещата си съпруга за "топла и добра по сърце“ и казва, че "тези качества, заедно с мъдростта, която ще дойде с възрастта и опита, ще я направят велик служител на нацията“.

Вместо да предпочете екзотична почивка за медения си месец, Джацун Пема предпочита да обикаля красиви кътчета в родината си, която е определяна за едно от райските места на планетата. Така тя успява да спечели сърцата на поданиците още преди да е направила първата си официална поява като кралица.

ДВОЙКАТА ИМА 3 ДЕЦА

Също като Кейт Мидълтън Джецун Пема ражда 2 момчета и едно момиче. Първото дете се появява на бял свят на 5 февруари 2016 г. в двореца Лингана. Кралят присъства на раждането на принца. Името на бебето, Джигме Намгиел Вангчук, е обявено на 16 април 2016 г.

На 19 март 2020 г. кралицата ражда втори син, който получава името Джигме Угйен Вангчук. На 9 септември 2023 г. кралят съобщава, че Джецун Пема е родила третото им дете и единствена дъщеря в двореца - Сонам Янден Вангчук.

КРАЛИЦАТА НА НАРОДА

Кралица Джецун винаги придружава съпруга си на официални събития и задгранични визити. Също като Кейт Мидълтън, тя държи да е близо до народа и използва всяка възможност, за да поговори с обикновените хора.

Кралица Пема е активен защитник на околната среда и е патрон на Кралското дружество за защита на природата (RSPN) и посланик на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) по въпросите на озона. Работи в тясно сътрудничество с различни организации, работещи с деца със специални нужди, като патрон на Ability Bhutan Society. Тя е патрон на Бутанската бъбречна асоциация (Jigten Wangchuck Tshogpa) и на Бутанската бъбречна фондация, а от 2016 г. е президент на Бутанското дружество на Червения кръст (BRCS).

ЗАЩО ЧЕСТО Я НАРИЧАТ КЕЙТ МИДЪЛТЪН НА ХИМАЛАИТЕ

През 2016 г. Кейт Мидълтън и принц Уилям са на официално посещение в Бутан. Тогава принцесата на Уелс и кралица Пема се срещат за първи път. В този момент светът осъзнава колко много си приличат двете. В последствие двете кралски семейства се сближават.

И двете кралски особи са обикновени хора, преди да се омъжат за своите принцове. В личен план медиите също откриват множество прилики – бащите и на двете са работили в авиационната индустрия (бащата на кралица Пема е пилот), а двете са изучавали и история на изкуството по време на следването си в университета, пише Ladyzone.

И двете имат красиви и атлетични фигури, харизматични и запомнящи се личности са. Друг паралел, който често се прави между Мидълтън и Пема, е безупречният им усет към модата. Като кралски особи те притежават внушителни гардероб и бижута, но често са виждани да носят дрехи, които всеки поданик би могъл да си позволи, показвайки колко земни хора са.



Още по темата: общо новини по темата: 1945
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
предишна страница [ 1/325 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Narichat-ya-Keit-Midultun-na-Himalaite-Na-21-stava-nai-mladata-kralica-v-sveta-2293901
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.