Започват проверки за качеството на хляба
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 14.02.2011Коментари ()968
© Impact Press Group
Съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и НАП за качеството на хляба започват днес, обяви Министерството на земеделието и храните. Проверките ще са по цялата верига - от производителите до търговската мрежа.

БАБХ планира и проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци, се посочва в информацията. Предвижда се създаване на мобилни центрове в цялата страна, в които хората ще могат да подават сигнали. Най-вече ще се следи за забранените за ползване в Европейския съюз пестициди, уточняват от министерството. В момента ЕС подготвя документ, който да забрани наличието на повече от три или пет пестицида в един продукт.

Агенцията по храните ще наложи строг контрол върху всеки камион зеленчуци и плодове, които влизат от трети страни, е заявил министър Мирослав Найденов. В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. При ябълките и доматите се прилагат восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно изплакване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация.

Източник: в. "Дневник"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zapochvat-proverki-za-kachestvoto-na-hlyaba-229528
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.