Президентът Радев от Полша: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет
Автор: Илиана Пенова 19:10 / 11.10.2024Коментари ()399
Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата "Арайолуш“, която се състоя в град Краков.

В Полша българският държавен глава е на посещение по покана на  полския си колега Анджей Дуда. По време на срещата си държавните глави обсъдиха основни въпроси на ЕС, включително приоритетни теми от полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2025 година.

По време на съвместните изказвания президентът Румен Радев заяви, че хиляди човешки животи в Европа в бъдеще зависят от способността ни да анализираме всеобхватно и критично реалностите в контекста на войната в Украйна и да формираме цели и стратегии, адекватни на динамиката на средата за сигурност. По време на дискусията президентът Радев призова най-сетне да се използват всички инструменти на дипломацията,  за да се постигне по-бързо мир в Европа в съответствие с нормите на международното право.

 

Акцент в дискусията на президентите от "Арайолуш"  бяха необходимостта от повишаването на разходите за отбрана, както и възможностите за задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество в условията на глобални предизвикателства и заплахи. Неизменна част от укрепването на трансатлантическите връзки е надграждането на способностите на европейската отбранителна индустрия, заяви Румен Радев. Това изисква засилване на индустриалното сътрудничество между ЕС и САЩ, както и реализиране на съвместни проекти особено в научно-развойната дейност, което ще насърчи развитието на европейската икономика. 

 

Държавният глава заяви, че заедно с другите президенти от "Арайолуш" приветства заявения стремеж в новия мандат на ЕК за развитие на устойчива  конкурентоспособност, основана на иновации и научно-развойна дейност. Ключов аспект в тази насока е гарантирането на енергийната сигурност чрез подобряване на свързаността и инвестиции в нови технологии. Това ще повиши автономността на ЕС и ще насърчи европейската индустрия, заяви Румен Радев.

 

Разширяването на ЕС президентът Радев оцени също като важно за стабилността и сигурността на Европа. За да бъде обаче ефективен и необратим, процесът на разширяване трябва да отчита принципа на напредък, базиран на собствените заслуги, изпълнението на необходимите реформи и поетите ангажименти, както и зачитането на правата на човека и върховенството на правото.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prezidentut-Radev-ot-Polsha-Vrushtaneto-na-mira-i-sigurnostta-v-Evropa-e-purvostepenen-prioritet-2295410
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.