Как да пестим от ток, ако сме от готвещите домакини | ||||||
| ||||||
В същото време, в дома на едно младо и необвързано момиче, печката "хваща паяжина". Рядко се пуска и същевременно не трупа на сметката. С две думи – статията е за готвещите домакини, а съветите на един от основните доставчици на електроенергия. Ето ги: – Ако използвате електрически котлони, уверете се, че базите на готварските Ви съдове са плоски и в контакт с пръстените на котлоните. – Използвайте размер на съда за готвене, отговарящ на размера на котлона. Ако виждате ръба на работещ котлон или пламъците от газов котлон около тенджерата или тигана, това значи, че хабите енергия. Използването на капак пести енергия. – Използвайте тенджера под налягане или бавен котлон. Те са много ефективни и използването им струва по-малко. Електрически чайници, тостери и микровълнови печки са по-ефективни, тъй като топлината се използва само за загряване на храната и не се губи за отопление на тиган, скара или въздуха в стаята. Топлете вода в електрическа кана, а не в тенджера или чайник. Не препълвайте тенджерите или чайниците – затоплянето на излишно количество вода хаби енергия. – Използвайте микровълнова печка, но не я оставяйте в режим на готовност. Микровълновите печки използват 90% по-малко енергия отколкото традиционните готварски печки. – Ако имате малка фурна я използвайте за малки продукти вместо основната фурна. Поставете фурната на необходимата температура, а не на най-високата възможна. Използването на фурна на висока степен не я загрява по-бързо. Задайте температурата, от която се нуждаете. Избягвайте отваряне на вратата на фурната, когато е в употреба и подменяйте увредените й уплътнения. Използвайте вентилатора на фурната си, докато готвите, защото той намалява с 20% енергийния й разход. – Не слагайте готварската си печка в близост до хладилника или фризера, тъй като това ще увеличи разхода им на енергия. |