Вижте една от най-големите забележителности на Варна преди и сега
©
Това е една от най-големите забележителности на Варна. Сега родителите водят там децата си, а те са ходили там като деца и с любопитство са наблюдавали звездното небе.

Това е Планетариума, който днес е "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Варненската астрономическа обсерватория се намира в Морската градина в непосредствена близост с централния вход на парка. От построяването си през 1968 г. сградата не е променяла предназначението си на научно-просветно учреждение, посветено на наблюдението и изучаването на небесните тела във Вселената.

През 1960 година група ентусиасти от Варна създават Клуб по астронавтика и астрономия, който става предвестник на изграждането на бъдеща обсерватория. През 1962 г. е създаден инициативен комитет за построяването на Народна обсерватория. В комитета членува тогавашния варненски кмет Николай Бояджиев, учители, преподаватели от ВВМУ "Никола Вапцаров", офицери и др.

С решение на Градския народен съвет на Варна са изготвени планове за преустройство и реконструкция на предоставената на клуба постройка в Морската градина и през есента на 1964 година започва изграждането на нова сграда на обсерваторията. Проектант на обекта е арх. Камен Горанов. В процеса на строителството е направено изменение на първите планове и до сградата на обсерваторията е пристроен планетариум със звездна зала и голяма лекционна зала.

На 22 май 1968 година тържествено е открит първия в България астрономически комплекс състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. В началото обсерваторията е оборудвана с няколко малки телескопа. Телескоп рефрактор 80/1200 мм с паралактична глава и телескоп Касегрен 150/2250мм с паралактична глава монтирани в двата въртящи се купола на последния етаж на обсерваторията.

На наблюдателната площадка е монтирана 100/250 мм камера НАФА за фотографиране на ИСЗ. При масови наблюдения се използват преносими телескопи рефрактори и големи бинокулярни тръби ТЗК 80/8х. В Звездната зала на планетариума е монтиран проекционен апарат от типа ZKP/Zeiss Kleinplanetarium/, който проектира 5 500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 метра. С помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда километра по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите. В Кулата на Фуко е монтирано махало на Фуко с дължина на нишката 17.6 метра и отклонение в основата около 2 метра. За географската ширина на Варна – 43 градуса 12 минути северна ширина, завъртането на равнината на люлеене на махалото в резултат на околоосното въртене на Земята е 10 градуса 03 минути за един час в посока от изток на запад.

През 1971 г. е изграден филиал на обсерваторията в Аврен, обл. Варна. През 2002 г. сградата на Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна е основно реставрирана и реконструирана, като е открита тържествено на 15 август 2002 г. от тогавашния министър-председател и бивш монарх, цар Симеон ІІ.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vizhte-edna-ot-nai-golemite-zabelezhitelnosti-na-Varna-predi-i-sega-2315178
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.