Ето какви решения за данъците взеха на Съвета за тристранно сътрудничество
©
Социалните партньори подкрепят предложенията за промени в данъчните закони. Очертаха се две основни мерки, по които няма подкрепа. Това каза на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Людмила Петкова след заседанието Съвета за тристранно сътрудничество, предаде репортер на "Фокус".

Първата мярка е свързана със задължението за деклариране на реалните запаси и дълготрайните активи. Мярка, заложена в ЗДДС. Втората мярка е въвеждането на санкция при неподаване на информации и данни за НАП и третото е в Закона за акцизите и данъчните складове по отношение на обмен на информация между Агенция "Митници" и превозвачите на пратки, с които се превозват акцизни стоки", уточни финансовият министър.

Тя уточни, че при всяко задължение следва да има и санкция за лицата, ако не се изпълни съответното задължение. Това е във връзка с подаването на необходимата за НАП информация.

По другата мярка за деклариране на материалните запаси и дълготрайните активи МФ предлага тази мярка, тъй като тя е включена в Плана за предотвратяването на прането на пари и финансиране на тероризма.

Във връзка с мярката по отношение на пратките между митниците и превозвачите - обмена на информация ще бъде двустранен. "От една страна Агенция "Митници" ще предоставя информация за рискови изпращачи и получатели, съотвено за рискови товари и пратки. От друга страна превозвачите ще предоставят информация, ако дадена пратка съдържа акцизни стоки, за които не е платен акциз или стоки над разрешените прагове - необлагаеми с мита и акцизи", уточни Петкова и допълни, че няма да бъдат внасяни на предстоящото заседание на Министерския съвет в сряда.

По сметки на финансовото министерство намалените ставки за ДДС на хляба и на ресторантьорите е в размер на 400 млн. лева. "МФ винаги е било против диференцираните ставки, защото създават по-голяма административна тежест", каза министърът. Относно Бюджет 2025 тя коментира, че вече са изготвени определени мерки, но първо ще бъдат обсъдени с партиите от 51-я парламент.

"Мерките не включват увеличаване на ставките на трите основни данъка - ДДС, корпоративен и данък доходи на физически лица", уточни министър Петкова и допълни, че дефицитът ще бъде в рамките на 3%.

Повече подробности във видеото.




Още по темата: общо новини по темата: 51
24.10.2024 »
24.10.2024 »
23.10.2024 »
23.10.2024 »
23.10.2024 »
23.10.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Eto-kakvi-resheniya-za-danucite-vzeha-na-Suveta-za-tristranno-sutrudnichestvo-2315817
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.