Железничарите се готвят да стачкуват от 10 март
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 21.02.2011Коментари ()493
© Varna24.bg
Железничарите започват национална стачка от 10 март, реши общото събрание на браншовите синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа". Първия ден ще се предприемат едночасови предупредителни действия, които от 11 март прерастват в безсрочна ефективна стачка. Синдикатите уточниха, че може да отложат планираните протести, ако до 10 март премиерът Бойко Борисов поеме ангажимент за инвестиции в сектора, които да следи лично. В противен случай стачката ще е безсрочна - до изпълнение на условията на синдикатите.

Ако се стигне до ефективна стачка служителите в БДЖ и НКЖИ няма да работят от 8 до 16 ч. според решение на Националния институт за помирение и арбитраж.

Напрежението ескалира заради плановете за съкращения в Български държавни железници (БДЖ) и в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), свързани с преструктурирането на двете дружества, за което беше договорен заем със Световната банка. До 2014 г. в НКЖИ трябва да бъдат съкратени 2944 човека, а в БДЖ - 2800. Общо 5744 трябва да отидат на улицата, казаха председателите на железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" Петър Бунев и Розен Зарков.

Синдикатите настояват оздравяването на компанията да бъде чрез естествено оптимизиране на персонала - пенсиониране и текучество, а не чрез съкращения. Сред мотивите за стачката са и лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна от 1 юли 2010 година, неосъществени социални плащания.

Източник: в. "Дневник"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zheleznicharite-se-gotvyat-da-stachkuvat-ot-10-mart-231680
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.