Актуализират социалната програма на община Варна на всеки 3 месеца
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 22.02.2011Коментари ()969
© Varna24.bg
Социалната програма на община Варна за периода 2011-2015 година ще бъде актуализирана на всеки три месеца, решиха на заседание днес общинските съветници от комисията по социални дейности към местния парламент. Те одобриха предложеният им от администрацията проект. Той обаче ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, вследствие на което може да претърпи и промени, решиха от местните депутати.

За мен е интересен анализът на неправителствения сектор, който работи на терен, коментира съветничката от БСП Анна Радева. Председателят на социалната комисия Павел Христов от ГЕРБ пък предложи към социалната програма да се включат различни предложения, направени от организация на семействата на деца с ментални увреждания. Има редица социални групи, които могат да направят предложения за допълване на програмата, нека се вземат мненията на всички, контрира Радева.

Представители на всички неправителствени организации, които работят в сектора, участваха при разработването на областната стратегия, на база, на която е изготвена и общинската, обясни шефът на дирекцията по социални дейности и жилищна политика д-р Здравко Марков. Той посочи, че при изготвянето на проекта, администрацията е заложила на дейности, които са държавно делегирани, тъй като в условията на криза не могат да се заделят общински средства за удовлетворяване на всички потребности на нуждаещите се.
В края съветниците обобщиха, че документът остава отворен.

Двама от местните депутати Павел Христо /ГЕРБ/ и Иван Недялков /ДПС/ бяха избрани за членове на вътрешно-ведомствената комисия, която разпределя средствата за социални помощи. Промяната се прави всяка година, като се избират нови съветници.

Администрацията ще бистри предложението на съветничката от "Атака" Евгения Александрова, земеделските земи, които общината ще отдава под наем за първи път тази година, да се дават с преференции на социално слаби и болни лица. Без решение остана и другото предложение на Александрова, средствата от 20 000 лева заложени за подготовка и излъчване на социално предаване в една от варненските телевизии, да се пренасочват. Мотивите на съветничката са, че подобно предаване е адресирано към тесен кръг хора, а парите отивали в нечий джоб. Тя посочи още, че е необходим друг начин, по който варненци да се информират за социалните придобивки, които отпуска общината.

Източник: Dnes Plus


https://www.varna24.bg/novini/varna/Aktualizirat-socialnata-programa-na-obshtina-Varna-na-vseki-3-meseca-232111
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.