Силвена Роу: Да не си говорим ала-бала, ако сложим захарен шоколад или шам фъстък от магазина, едно кило кадаиф - това си става калорийна бомба! | ||||||
| ||||||
Не е нужно да се отиде до Дубай, за да може човек да пробва дубайския шоколад. Има го и във Враца, и в Петрич, и в София. Но колко да е дубайски? Оказва се, че нашенския много често е побългарен и затова има много реплики на пазара. #ДубайскиШоколад вече е набрал милиони публикации в социалните мрежи. Символ е на богатство и на лукс. Някои дори го възпяват. Екип на NOVA отива към към родината на десерта - Арабските Емирства, на гости на шеф Силвена Роу. "Трябва да ти кажа, че е страхотен този шоколад. Няма 6-5", разказва тя пред NOVA. Шеф Роу предупреждава, че у нас се разпространяват много реплики с продукти лошо качество. "Ако сложиш захарен шоколад, захарен шам фъстък от магазина, който също е много скъп, да не си говорим ала-бала. И като му сложиш едно кило кадаиф нали и става бомба. Калорийна бомба", обяснява тя. Шоколад без какао? Търсят се алтернативи заради климатичните промени Потърсихме какви са тенденциите в гугъл и кога за първи път българи са се заинтересували от този десерт. За първи път "Що е то Дубайски шоколад?" е потърсено през края на юли. А пика е края на септември. Най-популярен е в областите Търговище, Шумен и Пазарджик. Шоколатиерът Елица Божинова прави луксозния десерт от пролетта, когато разбрала за него от клиенти. "Доста се майтапим с колеги, с насмешка гледахме на този проект който не е голяма философия от професионална гледна точка да се приготви", казва Елица. Според нея дубайският шоколад за нея е феномен на социалните мрежи "Аз съм сладкар от 30 години и такова нещо не съм виждала. Но все още има хора, които не са чували за него и като се говори за това, се изненадват, което значи, че има още накъде да се развива продукта", споделя тя. От септември в сладкарницата на Елица са на Коледна вълна. Затова правим дубайски шоколад във формата на елхички. Заливаме ги в темпериран шоколад. Пълним ги с смес от крем от пистачио и изпечен кадаиф. "Ефектът е в хрупкането, което дава изпечения кадаиф", обяснява Елица. Проверка показва колко ще струва, ако човек си купи продуктите, за да си направи десерта у дома. Взимаме какаов и бял шоколад, кадаиф, масло и пистачио крем. Сметката е общо 21,15 лева. "Един шоколад в Дубай е 248 дерхама или 120 лева. Това са много пари за един шоколад", казва Силвена Роу. |
Още по темата: | общо новини по темата: 2833 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/473 ] следващата страница |