Защо накисването на сушени плодове ги прави още по-здравословни?
Автор: Екип Varna24.bg 20:46 / 07.11.2024Коментари ()1049
©
Сухите плодове са нещо повече от вкусна закуска - те са хранителни центрове, пълни с основни витамини, протеини, фибри, минерали и антиоксиданти. Но знаете ли, че накисването им може да увеличи ползите им за здравето? Тази проста стъпка не само увеличава техния хранителен профил, но и омекотява текстурата им.

Накисването на сушени плодове като бадеми, фурми, смокини, стафиди и орехи може да подобри храносмилането, да засили здравето на мускулите, да повиши енергията и да ви поддържа хидратирани. Освен това ги прави по-лесно смилаеми, което позволява на тялото ви да абсорбира повече хранителни вещества. Накисването помага за отстраняването на фитиновата киселина и оксалатите, съединения, които могат да възпрепятстват усвояването на минералите.

Нека да разгледаме сухите плодове, които можете да накиснете, за да отключите пълния им потенциал:

Бадеми

Известни с високото си съдържание на протеини и ползите за стимулиране на мозъка, бадемите са отлични за здравословно храносмилане, поддържат здравето на мускулите и регулират нивата на кръвната захар. Те осигуряват солиден енергиен тласък сутрин и накисването им подобрява вкуса им, като същевременно премахва танините в кожата, които могат да попречат на усвояването на хранителните вещества. Консумирането на накиснати бадеми на празен стомах всяка сутрин, поради тяхното богатство на протеини, желязо, фосфор и фибри, също може да подобри умствената бдителност и паметта.

Фурми

Фурмите са богати на хранителни вещества и осигуряват естествена сладост заедно с достатъчно фибри, което ги прави перфектна закуска след тренировка за бързо възстановяване на енергията. Накисването им за една нощ омекотява текстурата им, повишава нивата на желязо, насърчава здравето на храносмилането и допринася за здравето на костите.

Орехи

Богати на Омега-3 мастни киселини, минерали и витамини, орехите поддържат мозъчната функция, подобряват метаболизма и регулират нивата на кръвната захар, когато са накиснати. Накисването също намалява горчивината им и подобрява бионаличността на хранителните им вещества.

Стафиди

Тези малки сухи плодове са пълни с хранителни вещества, което ги прави чудесно допълнение към сутрешната ви рутина. Накисването на стафиди преди консумация подобрява естествената им сладост и усвояването на хранителни вещества чрез разтваряне на витамини и минерали от сухата външна обвивка, което ги прави по-здравословен вариант от консумацията им сурови.

Смокини

Смокините са добре известни с високото си съдържание на фибри, което ги прави идеални за всеки, който иска да подобри храносмилането. Накисването на смокините за една нощ подобрява тяхната мекота, което спомага за лесното им усвояване, подпомага храносмилането, укрепва имунитета и се бори със слабостта.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Zashto-nakisvaneto-na-susheni-plodove-gi-pravi-oshte-po-zdravoslovni-2329611
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.