Плодът, който е родом от Азия, е особено полезен за храносмилателната система | ||||||
| ||||||
Дюлите съдържат фибри, витамин С и витамин B6, както и мед, желязо, калий и магнезий. Антиоксидантите в тях - по-специално флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват метаболитния стрес и се борят с възпаленията в организма. Плодът, който е родом от Азия, е особено полезен за храносмилателната система. Няколко изследвания показват, че екстракт от дюля влияе добре на болести на червата като язвен колит и възпаления на дебелото черво, пишат Healthline. Страдащите от рефлукс и киселини също могат да се възползват от благотворното въздействие на дюлите, показва изследване, в което деца с този проблем в продължение на четири седмици са приемали хранителна добавка на основата на дюлев сок. Наглед трудна за приготвяне, дюлята всъщност може да се консумира по най-различни начини - като сироп или компот, печени на фурна със захар и канела, на сладко или в сладкиши, но и в солени ястия. Найджър Слейтър от Guardian предлага една необичайна рецепта - мариновани дюли. Подходящи са за добавка към всякакви задушени или печени меса. Мариновани дюли 750 мл оцет от сайдер 400 г тръстикова захар 3 средно големи дюли 12 зрънца хвойна 8 зрънца черен пипер дафинов лист Наливаме оцета в метална касерола, добавяме захарта и подправките и оставяме сместа да кипне, след което намаляваме котлона, за да започне да къкри. Обелваме дюлите, почистваме семките и ги нарязваме на около шест парчета. Пускаме ги в къкрещия оцет и оставяме да се готви около 15-25 минути. Когато е готов, плодът трябва лесно да може да се набожда на вилица. Прехвърляме парчетата дюли в чисти буркани, заливаме с течността и затваряме бурканите. Оставяме да се охладят, след което могат да бъдат съхранявани така няколко седмици, пише lifestyle.bg. |