6 храни, които подсилват функциите на мозъка
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 13.11.2024Коментари ()989
©
Хранителната диета е жизненоважна за цялостното здраве, но също така може да помогне за подобряване на мозъчната сила при децата и да предотврати дегенерация с напредване на възрастта. Други фактори, които трябва да имате предвид, включват наследственост, стрес и умствена стимулация, всички от които могат да допринесат за доброто здраве на мозъка. Но фокусираната диета за поддържане на здравето на мозъка може да доведе до дългосрочни резултати. Точно както се концентрирате върху определени храни за фитнес или други ползи за здравето, опитайте да включите тези няколко хранителни продукта в ежедневната си диета. Те са доста често срещани и могат да бъдат намерени в повечето домакинства.

Ядки и семена

Орехите, бадемите и фъстъците, както и слънчогледовите и тиквените семки са храни за мозъка с високо съдържание на протеини и омега-мастни киселини. Ядките също така включват антиоксиданти, витамин Е и други елементи, които помагат на мозъчните клетки да устоят на оксидативния стрес. Яденето на ядки е свързано с по-добра памет, по-остри когнитивни функции и по-нисък риск от невродегенеративни заболявания.

Боровинки

Боровинките и другите горски плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, което ги прави отлична храна за мозъка. Те също така помагат за предотвратяване на дегенеративни промени в мозъка и подобряване на нервното функциониране и комуникация.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни осигуряват сложни въглехидрати, омега 3 и витамин B, всички от които насърчават правилната мозъчна функция. Сложните въглехидрати осигуряват непрекъснат поток от енергия, който регулира настроението и поведението, като същевременно подпомага ученето и паметта.

Мазни риби

Мазните риби, като сьомга, пъстърва и сардини, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъчната функция. Омега-3 образуват мембрани около всички клетки в тялото, включително мозъчните клетки, което подобрява структурата на невроните. Консумирането на мазна риба се счита за полезно за забавяне на свързания с възрастта когнитивен спад и предотвратяване на Алцхаймер.

Куркума

Куркумата придоби популярност със своите ползи за здравето. Куркуминът, химикал, съдържащ се в куркумата, може да премине кръвно-мозъчната бариера и се счита за полезен за подобряване на функционирането на мозъка. Освен това е мощен антиоксидант и противовъзпалително вещество, което се свързва с подобрената памет и способността за генериране на нови мозъчни клетки.

Черен шоколад

Какаото и черният шоколад съдържат антиоксиданти, кофеин и флавоноиди. Флавоноидите са клас антиоксидантни растителни вещества, които се считат за полезни за подобряване на паметта и намаляване на когнитивния спад, свързан с възрастта.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/6-hrani-koito-podsilvat-funkciite-na-mozuka-2336454
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.