Чудесна позабравена рецепта за леща на тиган
Автор: ИА Фокус 21:25 / 24.11.2024Коментари ()305
©
Лещата е традиционен продукт за българската национална кухня, но напоследък губи своята популярност сред трапезата на българина. Хората се сещат за лещата в менютата на екзотичните и ориенталски ресторанти, тъй като лещата е типична и за турската, и индийската кухня например. Тази рецепта е за класическата българска леща яхния на тиган:

Необходими продукти:

- 150 г леща

- 2 средни патладжана

- 1 парче тиква, около 200 г

- 3 домата

- 1/2 връзка праз

- 1 глава кромид лук

- 3 скилидки чесън

- 2 с.л. доматено пюре

- Черен пипер и сол

- Босилек

- Олио

Начин на приготвяне:

Лукът се наситнява, тиквата се реже на кубчета, патладжаните се обелват и се режат на дребно. Празът се реже на едри колелца.

В загрят тиган с малко олио се запържва първо лукът за 3 мин., а после се добавят тиквата и патладжаните.

След 5 мин. се слагат доматите, нарязани на кубчета, както и наситненият чесън.

Изспива се доматеното пюре, зеленчуците се разбъркват и се оставят да се позапържат за още 3 мин.

Време е към тях да се прибави лещата, заедно с 300 мл гореща вода.

Изчаква се ястието да заври, котлонът се намаля на слаб огън, а съдът се покрива с капак. Всичко трябва да покъкри около 40 мин.

Накрая гозбата се овкусява с около 1/2 шепа босилек, сол и черен пипер.

Разбърква се и се опитва. Оставя се за още 2 мин. на котлона, след което се сервира с листенца пресен джоджен, пише vkusotii.dir.bg.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Chudesna-pozabravena-recepta-za-leshta-na-tigan-2350098
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.