Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват само от миризмата | ||||||
| ||||||
От страните на Европа едва ли могат да се наброят и три, които с ръка на сърцето да кажат, че никога не са имали в националната си кухня ястия с шкембе. Нещо повече – големите кулинарни сили Италия и Франция открай време са в противоборство коя от тях готви този продукт по-интересно и по-добре. Но като се имат предвид десетките най-разнообразни начини, прилагани във всяка от тях, спорът е напълно нерешим. Следователно и безсмислен. В Италия например документираните вариации са близо 100, като всяка област притежава поне по няколко разновидности. Alla triestina, alla genovese, alla pavese, alla mantovana – човек спокойно може да пробва с всеки град на Италия, за който се сеща, и най-вероятно ще улучи съществуваща рецепта. Във Венеция, недалече от моста Риалто в посока, противоположна на Сан Марко в едни по-слабо туристически улички и до днес може да яде от традиционното минималистично ястие: почистено, избелено и сварено, нарязано на ивички шкембе със сос от хрян. И ако сте от любителите на вкусната морба, ето ви класическата рецепта. Необходи продукти: – телешко шкембе - 1 кг – прясно мляко - 1 литър – олио - 2 с.л. – масло - 2 с.л. – червен пипер - 1 1/2 ч.л. – сол – чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне – оцет - около 100 мл за поднасяне – червен пипер - лют Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре. Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона. Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко, съветват от gotvach.bg. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе. Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка. |