Варненци не вярват на предбрачни договори
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 09.03.2011Коментари ()897
© Impact Press Group
Предбрачните договори вече не са само спомени от холивудски филми и мечти по застаряващи милиардери. От октомври миналата година те се приемат като официален законен документ и в България. Проблемът беше обсъждан повече от две години в публичното пространство и в парламента, докато се стигне до реално решение. Очакваше се след влизането в сила на поправките в Семейния кодекс да има голям интерес към тази услуга. На практика обаче се оказа, че не е точно така.

Само 7 са варненските двойки, които от миналия октомври до вчера са подписали предбрачни споразумения. В първите месеци имало много бъдещи семейства, които проявили интерес, но стигнали само до консултациите. В 90 процента от случаите хората се отказвали, след като им е било обяснено какви документи трябва да подготвят. Това обясниха от Варненската нотариална камара.

Самата идея на предбрачния договор е при евентуален развод да не се стига до ексцесии в съда за делба на имущество. В него се описва предварително кой ще се разпорежда с движимото и недвижимото имущество, придобито преди и по време на брака. Какво ще се случи, ако единият или двамата от партньорите имат собствен бизнес преди брака или започнат такъв след сключването му. Може да си опишат сумите за евентуална издръжка или еднократно изплащане на обезщетение при развод. Може да има и съвсем дребни детайли, като кой ще вземе домашния любимец, сребърните прибори или китайския порцелан след раздялата. В един такъв документ се договаря собствеността върху вещи, деца, имоти и всичко, за което се сетите. Той става валиден едва когато двете страни удостоверят с подписа си пред нотариус, че са съгласни с написаното в него.

Според наблюденията на юристите, въпреки изключително малката им практика в тази област, предбрачни договори подписвали предимно по-заможните двойки. Като в повечето случаи заможният е само единият. Други двойки, които предпочитат предварителното договаряне, са тия с по-голяма разлика във възрастта. В три от варненските случаи били описани недостроени жилища, които щели да бъдат довършени, след като двойките се оженят. По този начин собствениците на недостроените апартаменти искали те да си останат само на тяхно име и след евентуален развод да не се допусне да ги делят с бившите си половинки. Досега във Варна нямало случаи на предварителни уговорки за банкови сметки, издръжки или изобщо за превод на каквито и да е пари. Не се е договаряло предварително и попечителство над деца. Във всичките 7 договора било описано само недвижимо имущество.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-ne-vyarvat-na-predbrachni-dogovori-235967
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.