Преглеждат безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 11.03.2011Коментари ()864
© Varna24.bg
Безплатни скринингови прегледи ще се извършват в Специализираната Очна болница във Варна до края на март. Поводът е Световния ден за борба с глаукомата, определен от СЗО на 12 март. Всички желаещи могат да посетят болницата на ул. "Дойран" №15 след предварително записване на телефон 052/63 49 01 всеки работен ден, съобщи управителят на здравното заведение д-р Руслан Тошев.

Желателно е да се прегледат пациенти над 40-годишна възраст, които са рискова група за развитието на глаукомата. Това всъщност са група заболявания с различна патогенеза, които увреждат необратимо зрителния нерв и водят до слепота. Най-коварното е, че няма изразена симптоматика и затова болестта се нарича "незабележимият крадец", защото необратимо отнема зрението, за разлика от пердето /катарактата/, когато процесите са обратими и подлежат на оперативно лечение.

Макар и скринингови, изследванията включват обстоен очен преглед, като не само ще се измерва вътреочното налягане, но и ще се огледа целия очен статус на пациента. Рискови фактори са повишеното вътреочно налягане, наследствената обремененост, силното късогледство, дебелината на роговицата и възрастта над 40 години, обясни още д-р Тошев. Важно е да се знае, че с напредването във възрастта се увеличава и опасността от развитие на глаукома, която се среща 3,5 пъти по-често при 70-годишните, всравнение с хората на 40 години. Нерядко може да се открие глаукома и при ниско вътреочно налягане, както и обратното - да съществува високо вътреочно налягане без наличието на глаукома.

Статистиката в развитите страни сочи, че 50% от болните от глаукома не знаят, че имат това заболяване, а в останалите страни този показател достига до 90 %.

Глаукомата е няколко вида, като най-разпространената е първичната откритоъгълна глаукома. Тя може да бъде и вродена при децата, както и вторична - вследствие на захарен диабет, травми и др. При децата с вродена глаукома се развива т. нар. биволско око, което лесно се разпознава и веднага трябва да се направи консултация с лекар. За съжаление болестта е необратима, т.е. все още няма адекватно лечение за цялостното й излекуване, но открита навреме с правилно лечение може да се спре по-нататъшното задълбочаване на процесите и да се запази зрението на пациента. Лечението може да протече медикаментозно, т.е. с употребата на подходящи лекарства, с лазер и последно, ако не се овладеят процесите, може да се направи операция. Засега съществуват клинични пътеки, като лечението по тях се поема от здравната каса, включително и оперативната намеса. През 2010 година във варненската болница са извършени 133 операции на глаукома, което е обичайната годишна бройка, каза още д-р Руслан Тошев.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Preglezhdat-bezplatno-za-glaukoma-v-Specializiranata-Ochna-bolnica-236635
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.