Пак проверяват студенти за укрити доходи
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 14.03.2011Коментари ()939
© Varna24.bg
Документи с нулев доход, както и декларации за безработен родител, заверени при нотариус, няма да се приемат от комисията, разпределящи стипендиите в Икономическия университет. Поводът са зачестилите злоупотреби при изготвянето на формулярите. Служебната бележка за безработен родител трябва да е от бюрото по труда. Ще бъдат извършени и съответните насрещни проверки, предупреждават от ръководството.

Молбите за стипендии за летния семестър ще се събират до 18 март. За целта е необходима служебна бележка за доходите на родителите и тези на студента за предходните 6 месеца. Нужно е още уверение за братя или сестри в същото учебно заведение и удостоверение да раждане, ако са непълнолетни. Доказателство на хартия е нужно и при развод на майката и бащата. При повторен брак на родителя е необходимо да се декларира доходът на новия член на семейството. За женени двойки във ВУЗ-а се изискват удостоверения за граждански брак и за раждане на дете, ако има такова.

Без класиране стипендии получават несемейните без двама родители, инвалиди и деца на хора с увреждания, учащите с един болен родител и майки с деца до 6 годинки. Студентите от първи курс могат да кандидатстват за социална стипендия и възнаграждение за успех от втория семестър. За това през предходните два семестъра в книжката не трябва да има по-малко от 4,00.

Заявки за конкурса за студентска мобилност по програма "Еразъм" за академичната 2011/2012 г. могат да се подават до 31 март, припомнят от ръководството. Желаещите трябва да са от ИУ, да имат българско гражданство и през учебната 2011/2012 г. да бъдат 2-ри или по-горен курс. Необходим е още среден успех от обучението минимум 4,50. Задължително е владеенето на английски, немски или френски език. За някои университети е предимство италианският, испанският и португалският език, за които трябва да се положи съответният изпит. Те не трябва да са участвали досега в програмата.
За това пък могат да избират между 21 страни в целия Европейски съюз, обмен за една учебна година или за един семестър и 42 университета партньори. Над 100 са местата, предвидени за тях. Класирането ще се извършва въз основа на състезателен бал, съставен от средния успех от обучението до момента и средноаритметичната оценка от писмения и устния езиков изпит.

Всички студенти на обменни начала по програма "Еразъм" получават пълно академично признаване при постигане на 30 ECTS кредита за семестър. Те са освободени от такси за обучение в университета партньор.

Поредна доза опит могат да заимстват от бизнес средите студентите от Икономическия университет във Варна. В продължение на цял месец от 16 март до 13 април всяка сряда от 19 ч. ще им гостуват опитни предприемачи. Мероприятията са традиционни и тази година преминават под мотото "Първи стъпки в бизнеса".

Форумът има за цел да се споделя опит, трудности, бизнес планове и да се отговаря на въпроси, които вълнуват бъдещите специалисти. Идеята е студентите да бъдат насърчени да реализират своите лични и професионални планове, като изградят реална представа към какво се стремят и по какъв начин да го постигнат.

Традиционна конференция на младите научни работници е предвидена за 9 май. Участие в нея ще вземат стартиращите в професията преподаватели - асистенти, главни асистенти и докторанти. Те могат да заявят желанието си писмено до 30 март.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pak-proveryavat-studenti-za-ukriti-dohodi-237464
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.