Шуменски иманяр ще дочака началото на делото си в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 15.03.2011Коментари ()724
© Varna24.bg
Стефан Стефанов - шуменският иманяр, разследван за притежание на близо 100 антични монети ще дочака началото на съдебния процес срещу него в ареста на Шуменското следствие. За втори път от началото на тази година Варненския апелативен съд остави без уважение жалбата на защитата му срещу определение на първоинстанционния съд.

На 2 март Шуменският окръжен съд е отказал да измени в по-лека мярката за процесуална принуда на Стефан Стефанов. 51 годишният иманяр беше разследван за притежанието на значително количество антични монети, които специалисти определят като културни исторически ценности. Досъдебното производство спрямо него е приключило на 17 февруари и на това основание защитата му иска изменение на мярката за неотклонение.

Пресслужбата на съда припомня, че Стефанов е в ареста от август миналата година, след като дълго време преди това бил разследван за иманярска дейност, за трафик на културни исторически ценности и продажбата им. При ареста органите на реда иззели и металотърсачи, с които иманярът е действал. Разследването е установило, че шуменецът е създал добра мрежа от контакти и връзки за трафика на културно исторически ценности не само в България, но и в други държави.

Въззивната апелативна инстанция определи, че правилно и законосъобразно Шуменският окръжен съд е потвърдил ареста на Стефанов. За пореден път, въз основа на събраните в хода на досъдебното производство материали се потвърждава наличието на обосновано предположение, свързано с авторството на престъпните деяния, част от които Стефанов е извършил и в съучастие с друго лице. Остава съвсем реална и опасността той да се укрие от закона ако бъде с по-лека мярка за неотклонение или да извърши друго престъпление.
Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Shumenski-imanyar-shte-dochaka-nachaloto-na-deloto-si-v-aresta-237809
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.