Някои храни и напитки са токсични, ако се нагреят в микровълнова
©
Спанакът съдържа оксалова киселина, която става токсична при повторно нагряване.

Това вещество може да причини образуването на камъни в бъбреците. Спанакът също така съдържа и нитрати, които се превръщат в нитрити.

Нитритите се комбинират с химикали в червата и могат да доведат до развитие на рак.

Диетолози отбелязват, че претоплянето и на чая е опасно.

То активира всички бактерии, които са били "спящи“, което означава, че има риск от чревни разстройства и отравяне.

От друга страна, оризът може да съдържа бактерии Bacillus cereus, които не се унищожават при нагряване в микровълнова фурна.

Спорите им могат да навлязат в храносмилателния тракт и да причинят неприятни симптоми като диария, повръщане и спазми.

Източник: Zdrave.to


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nyakoi-hrani-i-napitki-sa-toksichni-ako-se-nagreyat-v-mikrovulnova-2381461
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.