Не се очаква поскъпване на цената на хляба във Варна, според специалисти
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 17.03.2011Коментари ()659
© Impact Press Group
Не се очаква да има шоково поскъпване на хляба във Варна и региона, въпреки поскъпването на горивата и стоките. Това заяви Иво Бонев председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна. Той заяви, че конкуренцията в бранша е огромна, а от другата страна е натиска от страна на потребителите също е голям. Бонев коментира, че всъщност хлебопроизводителите са лимитирани от факторите конкуренция и пазар. Заради увеличението на цената на брашното и горивата специалистът посочи, че хлебопроизводителите работят на чиста загуба. Той посочи, че това, което може държавата да направи е да намали ставката на ДДС-то за хлебопроизводителите.

Според него въвеждането на стандарт за хляба няма да повлияе особено много на пазара, нито пък привличането на пенсионери, които да следят за цените на хранителните стоки.

"Ние от няколко години говорим, че ставката на ДДС-то трябва да се намали", категоричен бе Бонев и посочи, че навсякъде в ЕС ДДС-то на хляба е между 6 и 12%, а в България е 20%. По негови думи проблем си остава и високите цени на горивата, като посочи, че за разлика от земеделците хлебопроизводителите нямат привилегията акциза на горивата да им се намаля. Иво Бонев коментира, че от година две фалитите в сектора са станали нещо обичайно, като в момента дори се продава един завод за хляб във Варна. Много от по-малките предприятия също масово затварят или се пренасочват към други дейности, но по-интересното е, че на тяхно място се появяват нови предприятия, които според специалиста по незнайно каква логика си мислят, че от хлебопроизводство и ситничарство се печели много.

Иво Бонев коментира, че за сега е рано да се говори, че кризата в сектора ще се задълбочава, тъй като това зависи от реколтата и цената на горивата. "Не мога да дам прогноза, но се надявам, че няма да се задълбочи повече", подчерта специалиста. Той обаче отбеляза и един странен факт по отношение цената на брашното. Бонев посочи, че във Франция цената на килограм брашно е между 10 и 15% по-ниска, от тази в България, а качеството не е никак по-лошо от родното.
Иво Бонев заяви, че тези дни ще се провежда общо събрание на съюза на хлебарите и сладкарите, на което членовете ще поискат да видят резултатите от проверките на Асоциацията по безопасност на храните, които са направили на всички предприятия в сектора.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ne-se-ochakva-poskupvane-na-cenata-na-hlyaba-vuv-Varna-spored-specialisti-238524
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.