Проф. Тодор Кантарджиев: Киселото зеле и туршията са прекрасни антиоксиданти - добре действат и стимулират
Автор: Екип Varna24.bg 08:57 / 24.12.2024Коментари ()856
© БНТ
Антибиотиците трябва да са навреме и то само за бактериална инфекция, понякога за профилактика. Затова трябва да се реагира, когато има някакъв обществен интерес или се увеличава броя на някои инфекции. Трябва да се правят много хубави инструкции, които да се спазват от лекарите. Това каза в студиото на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

"Против вирусите, киселото зеле и туршията са прекрасни антиоксиданти, добре действат и стимулират. Те дават богатство на микроорганизми, на лактобацили, чийто клетъчни стени са един много хубав стимулатор на имунитета.

Уравновесяват чревната флора или както сега се казва микробиотата на червата. Лактобацилите и дрождите, които са във ферментиралите туршии и киселото зеле, са един от стимулаторите на флората. А преди стотина години, през зимата това е било единственият начин за добавяне на витамин C към храната на българина", обясни проф. Кантарджиев.

По думите му, не трябва да забравяме също и луканките, и суджуците, чиито вкусови им качества предават българските лактобацили:

"Не е хубаво да има консерванти, защото освен всичко друго, те убиват и нормалните бактерии и дрожди, които живеят в червата ни."

Умереното количество на алкохол също е полезно за здравето, добави той.

По отношение на върлуващите в момента вируси, професорът каза, че по данни на Националния център по заразни болести, не сме достигнали броят на болните от грип от миналата година по това време. Коронавирусът също е около 3-4 пъти по-малко като случи от миналата година. В момента има много вируси, които причиняват леки хреми и кашлицата.

"Остатъчна кашлица - обикновено тя се дължи на след прекарана пневмония или бронхит. Това се дължи на остатъчна инфекция, някакви вътреклетъчни, най-често бактерии. И тогава опитният лекар знае кои антибиотици са срещу вътреклетъчните бактерии и как се дават - 7 дни се взима антибиотика, три дена се почива и след това още три дена. Десетдневен курс с прекъсване", обясни Тодор Кантарджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 395
25.12.2024 »
25.12.2024 »
25.12.2024 »
25.12.2024 »
25.12.2024 »
25.12.2024 »
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Prof-Todor-Kantardzhiev-Kiseloto-zele-i-turshiyata-sa-prekrasni-antioksidanti-dobre-deistvat-i-stimulirat-2386758
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.