Ваксини срещу ротавирусна инфекция, дарени на Дома за медико-социални грижи за деца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 24.03.2011Коментари ()460
© Varna24.bg
Безвъзмездни дарения на ротавирусна ваксина получиха Домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) от цяла България. Общият брой ваксини, който получиха 16 ДМСГД е 424, с които ще бъдат ваксинирани 212 бебета на възраст между шест седмици и шест месеца. Една от основните цели на дарението е да намали риска от заразяване с ротавирус и да минимизира броя хоспитализирани поради ротавирусна инфекция бебета.

Благодарение на инициативността от страна на директорите и желанието им да предпазят децата от ротавирусна инфекция, дарението вече е факт. В рамките на две седмици ДМСГД от градовете Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Пловдив, Хасково, София, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Русе, Габрово и Разград получиха заявените предварително ваксини.

Като част от кампанията Дома за медико-социални грижи в Пловдив получи 32 ваксини за превенция на заразяването с ротавирусни инфекции. Домът за медико-социални грижи за деца - град Пловдив е специализиран в грижите за деца от 0 до 3 години. Основният предмет на дейност е профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и полагане на специфични грижи, както и отглеждане, възпитание и обучение на децата.

Ротавирусът е силно заразен, поради което ваксината се явява така необходима за най-малките, живеещи в затворени общности, в които рискът от избухване на епидемия от тази инфекция е много по-голям заради близкия и непрекъснат контакт между децата и персонала. Бързото циркулиране на вируса в затворени групи като ясли, детски гради и домове, в които са настанени деца, изисква правилна и навременна превенция, която може да бъде постигната с високо ниво на информираност и навременна ваксинация.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vaksini-sreshtu-rotavirusna-infekciya-dareni-na-Doma-za-mediko-socialni-grizhi-za-deca-vuv-Varna-240570
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.