Къде в хладилника и на каква температура трябва да съхраняваме различните продукти? | ||||||
| ||||||
Общи насоки за температурата в хладилника Идеалната температура в хладилника трябва да бъде между 0°C и 4°C. При тези условия бактериите се размножават много по-бавно, което удължава срока на годност на продуктите. За фризера препоръчителната температура е -18°C или по-ниска, за да се предотврати размножаването на микроорганизми. Температурни зони в хладилника и съхранение на продуктите 1. Врата на хладилника Това е най-топлата част на хладилника, с температура около 5-7°C. Тук съхранявайте: - Напитки (вода, сокове, безалкохолни); - Подправки (майонеза, кетчуп, горчица); - Яйца (ако няма специално отделение). - Не съхранявайте мляко или лесно развалящи се продукти тук, тъй като температурата не е стабилна. 2. Горни рафтове Температурата тук е около 2-4°C. Подходящи за съхранение са: - Готови за консумация храни (варени ястия, супи, остатъци от храна); - Млечни продукти (кисело мляко, сметана, масло); - Сладкарски изделия (торти, кремове). 3. Средни и долни рафтове Средната част на хладилника е най-студената зона с температура около 0-2°C. Тук трябва да се съхраняват: - Сурово месо, риба и морски дарове (задължително добре опаковани, за да се избегне кръстосано замърсяване); - Мляко и други лесно развалящи се напитки; - Прясна паста или тесто. 4. Чекмеджета за плодове и зеленчуци Чекмеджетата обикновено поддържат температура между 3-5°C и по-висока влажност, което е идеално за: - Зеленчуци (моркови, маруля, краставици); - Плодове (ябълки, грозде, цитрусови плодове). - Не съхранявайте банани, домати или картофи в хладилника – те губят своя вкус и текстура. 5. Фризер При -18°C могат да се съхраняват: - Замразени плодове и зеленчуци; - Сурово месо и риба (дългосрочно съхранение); - Замразени ястия и сладолед. Съвети за ефективно охлаждане Не претоварвайте хладилника – въздухът трябва да циркулира свободно. Редовно проверявайте температурата с термометър, за да сте сигурни, че остава в оптималните граници. Не поставяйте горещи храни директно в хладилника – това може да повиши общата температура. Редовно почиствайте хладилника, за да предотвратите развитието на мухъл и неприятни миризми. Правилното разпределение и съхранение на продуктите не само удължава техния живот, но и гарантира, че те са безопасни за консумация. Спазвайте тези насоки и ще се радвате на свежи и качествени храни по-дълго време, пише dariknews.bg. |