Екскурзоводи сами почистват Римските терми, общината нехае
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 28.03.2011Коментари ()872
© Impact Press Group
20 души от Съюза на екскурзоводите в България започнаха днес акция пролетно почистване на Римските терми във Варна. Необходимите инструменти - мотики и лопати бяха осигурени от музея, доброволците си носеха ръкавиците и чувалите.

Те почистиха храстите, тревите по зидовете и строителните материали, за да може обектът да придобие по-добър на вид.

Средствата за поддръжка на Римските терми са много малко, обясни председателят на съюза на екскурзоводите Атанас Атанасов. По думите му в музея работят двама души, които не са достатъчни за сезона. Годишно баните се посещават между 8 и 12 хиляди туристи.

Екскурзоводите поясниха, че се срамуват да показват тази археологическа находка в такова състояние. Туристите от почти всички пасажерски кораби, спиращи на Морска гара, посещават Римските терми, които са третите по големина в Европа, след тези в Рим.

Въпреки писмата от различни туроператори и сигналите на наши членове през изминалата година, Община Варна не предприе никакви действия за почистването на Обществените бани на града, изтъкна още Атанасов.

Римските терми са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Площта им е от 7000 кв.м. Дебелите стени на баните са строени по специфична технология, редуваща каменен зид и пет-шест реда плътни глинени тухли. Изключителен интерес и до днес представлява отоплителната система, свързана с двойния под и специалните кухини, които някога отвеждали топлия въздух чак до покривната конструкция на термите.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekskurzovodi-sami-pochistvat-Rimskite-termi-obshtinata-nehae-241649
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.