От 30 до 50% ръст на записванията за море на курортите край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 29.03.2011Коментари ()788
© Varna24.bg
Записванията към момента за новия летен сезон в курортите край Варна вървят с пълна сила, като се отчита ръст от 30 до 50%. Това заяви председател на съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" Георги Щерев.

Предварителните данни са много високи, като 90 на сто са от тях са от германския туристически пазар. Не толкова високи ще са обаче финансовите резултати, тъй като ранните туристи, които се записват в момента, ползват 25-30 % пакетни намаления от реалната цена. Затова сезонът, според броя на нощувките, ще бъде с ръст от не повече от 10 - 15%", по предварителните наблюдения на хората в бранша. Ако прогнозата се оправдае, ще се достигнат нивата на постъпления от миналото лято, коментира специалистът, като отдаде дължимото и на ниската им платежоспособност.

Той обясни, че България трудно би могла да привлече по-богати туристи, предвид ситуацията в Северна Африка, тъй като хотелите ще се запълнят сега за сезона. Освен това, Турция е огромна конкуренция и ще привлече не малка част от тези туристи, както и Гърция, независимо от хаоса в страната. Според Щерев, ръстът в записванията в момента у нас е висок, но тези държави несъмнено ще привлекат много от туристическия поток с пакети "Last minute". Там туроператорите имат големи финансови интереси и трябва да компенсират инвестициите си, които са от порядъка на 100 млн. евро, обясни Щерев.

Родните хотелиери обаче не трябва да изключват от сметките си Египет и Тунис, където предстои да започне изключително силна рекламна дейност. Другото голямо перо за туристическото лято у нас остават гостите от Русия, където записванията едва сега започват.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Ot-30-do-50-rust-na-zapisvaniyata-za-more-na-kurortite-krai-Varna-241913
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.