Психолог: Над 30% от българските семейства решават проблемите си чрез агресия
Автор: Екип Varna24.bg 15:51 / 30.03.2011Коментари ()3914
Над 30% от семействата в България решават проблемите си чрез агресия. Това каза психологът Иван Игов. Всяко дете усвоява уменията за справяне от средата, която го обкръжава. Ако средата е агресивна и детето вижда в семейството агресивно справяне с проблеми и конфликти, е естествено и то да започне да реагира по такъв начин към света, който го заобикаля. Това е началният тласък, заради който едно дете може да прояви агресия. Иван Игов допълни, че факторите, които отключват агресията при децата, са много и различни. Детето може да има и някакъв вид обучително или поведенческо затруднение.

"В нашето училище децата със специфични обучителни затруднения не са добре приети. Има някакъв механизъм, но дори и за най-малките учебното съдържание е толкова сложно, че такива деца се чувстват в не своя среда, нормално се фрустрират и стават агресивни", каза още Игов. От психологическа гледна точка за агресията или насилието в училище, причината е поведенческата фрустрация.

"Фрустрацията е онова усещане или състояние, в което всеки би изпаднал, когато иска да направи нещо, но друг му пречи", обясни психологът и уточни, че когато се говори за агресивно поведение, не бива да се говори само за агресивното поведение насочено навън - дете, което отговаря, капризничи се държи грубо. Всъщност психологическият смисъл на агресията или отговорът на фрустрацията може да бъде и агресия, обърната навътре - интраполитивна агесия, когато човек започва да се обвинява за неуспехите си. Такива самообвинения водят до чувство за малоценност, развиване на комплекси и състояние, което в детската психология с нарича безнадеждност и детето може да посегне на живота си. Иван Игов подчерта, че страната ни е на едно от първите места по самоубийства на деца.

"Представете си два класа, които в края на годината няма да ги има. Не защото се е случило нещо на децата, а защото те сами са посегнали на живота си", коментира психологът. По данни на УНИЦЕФ в България годишно се самоубиват между 40 и 50 деца.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Psiholog-Nad-30-ot-bulgarskite-semeistva-reshavat-problemite-si-chrez-agresiya-242260
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.