Козунаци-ментета ще залеят пазара във Варна, според специалист | ||||||
| ||||||
"Това е сериозен проблем защото говорим за хранителната култура на хората", добави специалистът. Той подчерта, че за сега не е правил точни изчисления, колко би трябвало да струва един истински козунак, направен с качествени продукти, но заяви, че ще направи точни разчети по този въпрос. Според хлебари хубавият козунак е на "конци" и е леко лепкав. Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове - прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти. Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18 градуса. Заради кризата се очаква цената на сладкия хляб да падне драстично, като според специалисти не е изключено на пазара да се появят продукти с такъв грамаж на цени от 70-80 стотинки. За сега фурните все още не приемат заявки за направата на козунаци, като миналата година те се продаваха на цени от 2-2,50 лева с грамаж от около 450 грама и до 6 лева за килограм козунак с пълнеж от стафиди или бадеми. Източник: Радио "Фокус" |