Вредни ли са изкуствените подсладители?
Автор: Екип Varna24.bg 22:22 / 30.01.2025Коментари ()268
©
Когато посягаме към "диетични“ или "ниско съдържание на захар“ продукти, често смятаме, че правим здравословен избор: яденето на много захар може да повиши нивата на кръвната захар и да ни изложи на риск от диабет тип 2. Но дали изкуствените подсладители наистина помагат или може да се окажат вредни?

Въпросът провокира интереса на BBC, които се свързаха с д-р Джеймс Браун от университета Астън за по-задълбочено разбиране.

Подсладители като захарин, сукралоза, аспартам и стевия се съдържат в повечето "диетични“ продукти, но често дори не осъзнаваме, че ги консумираме, тъй като те се намират и в храни с нормално съдържание на захар.

Проучване от 2014 г. показва, че изкуствените подсладители могат да нарушат чревните бактерии на мишки, а при 7 човека, които са тествали захарин, 4 от тях също имат проблеми с чревната микрофлора и по-високи нива на кръвната захар.

Множество изследвания показват, че хората, които консумират повече изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесната маса (ИТМ) и обиколка на талията, въпреки че не е доказано, че подсладителите директно водят до покачване на теглото.

Затова BBC реши да проведе собствено изследване, като тестват два вида подсладители – захарин и стевия, с цел да разгледат възможните ефекти върху здравето.

Експериментът

15 доброволци, които обикновено не използват изкуствени подсладители, бяха избрани за изследването. След измерване на нивата на кръвната захар (след 12-часово гладуване), те бяха разделени на две групи – едната приема захарин, а другата – стевия, в безопасни дневни дози за период от 7 дни. Освен това, те дадоха проби от изпражненията си за анализ на чревните бактерии.

Резултатите

След края на експеримента, нивата на кръвната захар в групата, използваща стевия, не показаха съществени промени. Въпреки това, четирима от доброволците, които са използвали захарин, имаха значително по-високи нива на кръвната захар – знак за негативен ефект върху метаболизма им. Чревните бактерии на тези доброволци също претърпяха значителни промени, докато тези, които не реагираха на захарина, показаха само малки изменения.

В групата, използваща стевия, бактериалната промяна беше в обратна посока и не показваше вредни ефекти.

Изводи

Резултатите от това малко, но последователно изследване, както и други подобни проучвания, показват, че захаринът може да бъде вреден за някои хора, като може да повишава нивата на кръвната захар и да нарушава чревната микрофлора. От друга страна, стевията не показва негативни ефекти, а напротив – може да бъде по-безопасна алтернатива на изкуствените подсладители като захарин. Препоръчваме да се избягва захаринът, а ако търсите алтернатива на захарта, стевията изглежда най-добрият избор към момента.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Vredni-li-sa-izkustvenite-podsladiteli-2431346
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.